Carența de vitamina C, simptome, cauze, tratament

Carența de vitamina C, cunoscută și sub numele de scorbut, este o afecțiune cauzată de insuficiența consumului de vitamina C (acid ascorbic) în dietă. Vitamina C este un nutrient esențial pentru organism, care are un rol important în formarea colagenului, absorbția fierului și protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Carența de vitamina C poate duce la o serie de simptome neplăcute și chiar periculoase pentru sănătate. Iată mai multe despre simptome, cauze și tratamentul scorbutului:

Simptome ale Carenței de Vitamina C (Scorbut): Simptomele carenței de vitamina C pot varia în funcție de severitatea deficienței, dar pot include:

  1. Sångerări gingivale: Aceasta este una dintre caracteristicile distinctive ale scorbutului. Gingiile devin inflamate, sångerează ușor și pot fi dureroase.

  2. Anemie: Carența de vitamina C poate afecta absorbția fierului în organism, ceea ce poate duce la anemie (niveluri scăzute de hemoglobină în sånge).

  3. Lipsa de energie: Persoanele cu scorbut pot experimenta oboseală excesivă, slăbiciune și senzații de letargie.

  4. Dureri musculare și articulare: Muschii și articulațiile pot deveni dureroase și pot apărea crampe musculare.

  5. Modificări ale pielii: Pielea devine uscată, aspră și pot apărea pete roșii sau purpurii pe piele.

  6. Modificări ale părului: Părul poate deveni subțire și fragil.

  7. Modificări ale dinților: Dacă scorbutul este lăsat netratat, poate apărea o pierdere a dinților sau modificări ale aspectului lor.

Cauze ale Carenței de Vitamina C: Cauza principală a carenței de vitamina C este o dietă săracă în alimente care conțin această vitamină. Persoanele care nu consumă suficiente fructe și legume proaspete, în special citrice, kiwi, căpșuni, roșii și ardei, sunt expuse unui risc crescut de scorbut. De asemenea, alte factori care pot crește riscul includ:

  1. Abuzul de alcool: Consumul excesiv de alcool poate reduce absorbția și stocarea vitaminei C.

  2. Fumatul: Fumatul poate reduce nivelurile de vitamina C în organism.

  3. Anumite condiții medicale: Anumite afecțiuni medicale, precum malabsorbția sau problemele de sănătate care necesită un aport crescut de vitamina C, pot crește riscul de scorbut.

Tratamentul Carenței de Vitamina C (Scorbut): Tratamentul principal al scorbutului implică suplimentarea cu vitamina C și ajustarea dietei pentru a asigura un aport adecvat de vitamina C. Simptomele de obicei se ameliorează rapid odată ce vitamina C este introdusă în dietă sau administrată sub formă de suplimente. În cazurile grave de scorbut, se poate recomanda administrarea intravenoasă a vitaminei C pentru a corecta deficiența într-un timp mai scurt.

Pentru a preveni scorbutul, este important să mențineți o dietă echilibrată și să includeți în mod regulat alimente bogate în vitamina C în dieta dumneavoastră. Dacă aveți întrebări sau îngrijorări cu privire la aportul de vitamina C sau la simptomele pe care le experimentați, consultați medicul sau un nutriționist pentru recomandări adecvate.

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

3 Produs(e)

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

3 Produs(e)

Carența de vitamina C
Minimal Price: 71.00