Deficitul de vitamină A (avitaminoza A), simptome, cauze, tratament

Deficitul de vitamina A, cunoscut sub numele de avitaminoza A, este o afecțiune care apare atunci când organismul nu primește suficientă vitamina A pentru a funcționa corect. Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor, sistemul imunitar, piele și multe alte funcții ale organismului.

Simptome:
Deficitul de vitamina A poate avea o serie de simptome, care pot varia în funcție de severitatea deficienței. Simptomele comune ale avitaminozei A includ:

  1. Xeroftalmie: Aceasta este o afecțiune caracterizată prin uscăciunea ochilor, care poate progresa spre cecitate nocturnă și ulcerații ale corneei. Este un simptom clasic al deficitului de vitamina A.

  2. Keratomalacie: Această afecțiune poate apărea la copii și se caracterizează prin înmuierea și subțierea corneei, ceea ce poate duce la orbire.

  3. Xeroză cutanată: Pielea devine uscată, aspră și predispusă la leziuni și infecții.

  4. Imunitate scăzută: Deficitul de vitamina A poate afecta sistemul imunitar, făcând organismul mai susceptibil la infecții respiratorii și alte boli.

  5. Probleme de creștere și dezvoltare: Copiii cu deficit de vitamina A pot experimenta întârziere în creștere și dezvoltare.

Cauze:
Deficitul de vitamina A poate fi cauzat de mai multe factori, inclusiv:

  1. Dietă insuficientă: Consumul alimentelor sărace în vitamina A este una dintre cele mai comune cauze ale avitaminozei A, mai ales în regiunile în care alimentația este săracă în legume, fructe și alimente bogate în vitamina A.

  2. Malabsorbție: Anumite afecțiuni, cum ar fi boala celiacă sau afecțiunile hepatice, pot duce la o absorbție redusă a vitaminei A din alimente.

  3. Consum excesiv de alcool: Consumul excesiv de alcool poate afecta absorbția și metabolismul vitaminei A.

Tratament:
Tratamentul avitaminozei A implică, în principal, suplimentarea cu vitamina A și ajustarea dietei. Suplimentele de vitamina A sau aportul crescut de alimente bogate în vitamina A pot ajuta la corectarea deficienței și la ameliorarea simptomelor.

Este important să discutați cu un profesionist medical dacă suspectați că suferiți de avitaminoză A sau dacă prezentați simptomele descrise mai sus. Autoadministrarea de suplimente de vitamina A trebuie evitată, deoarece supradozarea de vitamina A poate avea efecte adverse grave. Un profesionist medical vă poate ghida în determinarea cauzelor deficienței și vă poate prescrie un tratament adecvat.

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

1 Produs(e)

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

1 Produs(e)

Deficitul de vitamină A (avitaminoza A)
Minimal Price: 34.00