Cheiroartropatia, simptome, cauze, tratament

Cheiroartropatia diabetică, cunoscută și sub denumirea de "mâna diabetică rigidă", este o complicație a diabetului care afectează articulațiile mâinii. Este caracterizată prin rigiditate articulară și limitarea mișcării la nivelul mâinii și degetelor.

Simptome Simptomele cheiroartropatiei includ:

 1. Limitarea mișcării în articulațiile mâinii și degetelor.
 2. Senzație de rigiditate în articulațiile mâinii.
 3. Dificultate în a strânge pumnul complet sau în a întinde complet degetele.
 4. Durere sau disconfort la mișcare.
 5. Piele groasă sau îngroșată pe dosul mâinii.

Cauze: Cauza exactă a cheiroartropatiei nu este pe deplin înțeleasă, dar este asociată cu:

 1. Diabetul de lungă durată.
 2. Controlul inadecvat al glicemiei.
 3. Depunerea de produse finale avansate de glicozilare (AGEs) în țesuturile conjunctive, care poate duce la îngroșarea și rigiditatea țesutului.

Tratament: Tratamentul pentru cheiroartropatia se concentrează pe îmbunătățirea mobilității și ameliorarea simptomelor:

 1. Fizioterapie: Exerciții de întindere și mobilitate pot ajuta la îmbunătățirea mișcării și la reducerea rigidității.
 2. Controlul glicemiei: Menținerea unui control bun al glicemiei poate ajuta la prevenirea progresiei bolii și poate ameliora simptomele.
 3. Analgzice: Medicamentele pentru durere, cum ar fi paracetamolul sau AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), pot fi folosite pentru a controla durerea asociată cu boala.
 4. Intervenții chirurgicale: În cazuri severe, unde limitarea mișcării afectează semnificativ calitatea vieții, intervenția chirurgicală poate fi luată în considerare pentru a îmbunătăți funcția mâinii.

Dacă aveți simptome de cheiroartropatie și aveți diabet, este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră pentru evaluare și tratament. Menținerea unui control adecvat al glicemiei și efectuarea regulată a exercițiilor pentru mână pot ajuta la prevenirea și managementul acestei afecțiuni.