Cetoacidoza alcoolica, simptome, cauze, tratament

Cetoacidoza alcoolică este o afecțiune metabolică observată în persoanele care consumă cantități mari de alcool și au o aport nutrițional scăzut. Acesta nu trebuie confundată cu acidoza lactică indusă de alcool sau cu intoxicația cu etilen glicol.

Mecanismul exact care duce la cetoacidoza alcoolică este complex și implică metabolismul alcoolului și efectele sale asupra glucozei și metabolismului lipidic.

Iată cåteva puncte cheie despre cetoacidoza alcoolică:

  1. Etiologie: Consumul excesiv de alcool reduce capacitatea ficatului de a produce glucoză, iar alcoolul însuși poate interfera cu metabolismul acidului gras. Rezultatul este acumularea de corpi cetonici în sånge.

  2. Simptome: Pacienții cu cetoacidoza alcoolică pot prezenta simptome similare cu cetoacidoza diabetică, cum ar fi sete, poliurie (urinare frecventă), greață, vărsături și dureri abdominale. De asemenea, pacienții pot fi confuzi, letargici sau chiar comatoși.

  3. Diagnostic: Cetoacidoza alcoolică se poate diagnostica pe baza istoricului de consum de alcool, simptomelor clinice, nivelului crescut al corpurilor cetonice în sånge și a absenței hiperglicemiei semnificative (nivelul glucozei în sånge este adesea normal sau ușor crescut, dar nu atåt de mare ca în cetoacidoza diabetică).

  4. Tratament: Abstinența de la alcool este esențială. Tratamentul se concentrează pe corectarea dezechilibrelor hidro-electrolitice, rehidratare și suplimentarea cu glucoză dacă este necesar. Este, de asemenea, esențial să se trateze orice afecțiune concomitentă, cum ar fi pancreatita sau gastrita, care pot fi asociate cu consumul excesiv de alcool.

  5. Prevenire: Cea mai bună prevenire este reducerea sau oprirea consumului de alcool, în special la persoanele care sunt într-un risc crescut de a dezvolta cetoacidoza alcoolică.

Este important să se efectueze o evaluare adecvată în cazul pacienților cu simptome de cetoacidoză pentru a distinge între diferitele cauze posibile și pentru a se asigura că tratamentul adecvat este administrat.