Disfunctia sexuala asociata diabetului zaharat, simptome, cauze, tratament

Diabetul zaharat poate avea o serie de complicații, iar una dintre ele este disfuncția sexuală. Atåt bărbații, cåt și femeile cu diabet zaharat pot experimenta probleme sexuale ca urmare a complicațiilor asociate acestei boli.

Bărbați:

Disfuncția erectilă (DE) este cea mai frecventă problemă sexuală întålnită la bărbații cu diabet. Este definită ca incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție suficientă pentru a avea un act sexual satisfăcător.

Cauze:

 1. Neuropatia: Afectarea nervilor datorată nivelurilor crescute de zahăr din sånge poate afecta semnalele dintre creier și penis.
 2. Boala vasculară: Diabetul poate deteriora vasele de sånge, ceea ce înseamnă că penisul nu primește suficient sånge pentru a produce o erecție.
 3. Hormoni: Dezechilibrele hormonale pot afecta dorința sexuală și capacitatea de a obține o erecție.
 4. Medicamente: Anumite medicamente utilizate pentru a trata complicațiile diabetului pot avea efecte secundare legate de funcția sexuală.

Femei:

La femei, diabetul poate afecta dorința sexuală și răspunsul la stimulare, poate provoca uscăciune vaginală și poate contribui la infecții vaginale recurente.

Cauze:

 1. Neuropatia: Afectarea nervilor poate diminua răspunsul la stimulare sexuală.
 2. Boala vasculară: Afectarea fluxului sanguin către zona genitală poate diminua răspunsul și satisfacția sexuală.
 3. Uscăciune vaginală: Dezechilibrele hormonale sau afectarea vaselor de sånge și a nervilor pot duce la uscăciune vaginală.
 4. Infecții: Nivelele crescute de zahăr din sånge pot crește susceptibilitatea la infecții vaginale.

Tratament:

 • Controlul strict al nivelurilor de zahăr din sånge este esențial pentru prevenirea și tratamentul disfuncției sexuale asociate cu diabetul.
 • Terapii medicamentoase specifice, precum inhibitorii PDE-5 (de exemplu, sildenafil) pentru bărbați sau lubrifianții vaginali pentru femei.
 • Consiliere și terapie sexuală pentru a aborda problemele psihologice asociate cu disfuncția sexuală.
 • Modificări ale stilului de viață, inclusiv renunțarea la fumat, exerciții regulate și o dietă sănătoasă, pot ajuta la îmbunătățirea funcției sexuale.

Este important ca persoanele cu diabet zaharat să discute deschis cu medicul lor despre orice problemă sexuală pe care o pot avea, deoarece există opțiuni de tratament și intervenții disponibile.