Acid Alfa Lipoic (ALA)
Ce este acidul alfa lipoic?
Acidul alfa-lipoic este unul dintre cei cinci antioxidanți majori care au un efect semnificativ asupra organismului. Este sintetizat în mitocondrii, zona din interiorul celulelor în care este creată energia pentru a alimenta reacțiile biochimice ale celulei.
ALA este produs în mod natural de organism, dar poate fi luat și ca supliment pentru gestionarea bolilor cronice care sunt asociate cu un surplus de oxidanți toxici în organism, cum ar fi tulburările metabolice, bolile cronice și diferite tipuri de cancer.
Beneficiile acidului alfa lipoic
1. Reducerea durerii nervoase
Stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru de radicali liberi și antioxidanți în organism, despre care oamenii de știință cred că poate provoca disfuncție mitocondrială și dureri nervoase. Cauza durerii nervoase nu a fost încă determinată definitiv, dar o teorie principală este că stresul oxidativ dăunează nervilor și izolației acelor nervi.
O supraabundență de radicali liberi poate fi rezultatul unor factori interni sau externi, cum ar fi medicamentele pentru chimioterapie sau nivelurile crescute de glucoză asociate diabetului. Funcția unei celule nervoase depinde de o pompă activă în membrana celulară care mută ionii de sodiu în afara celulei. Când această pompă eșuează din cauza insuficienței mitocondriale, nervul nu poate conduce electricitatea corect. Dacă un dezechilibru de radicali liberi și antioxidanți este responsabil pentru durerea nervoasă, ALA poate contribui la îmbunătățirea eficienței mitocondriale și la restabilirea funcționalității celulelor nervoase.
2. Prevenirea bolilor cronice
Pe lângă tratarea durerilor nervoase, ALA poate preveni și generarea de oxidanți toxici și poate neutraliza oxidanții deja produși. ALA acționează ca un antioxidant, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi dăunători din organism. ALA poate ajuta la protejarea celulelor și țesuturilor de daune oxidative, despre care se crede că contribuie la diferite boli cronice. Acest lucru poate preveni reacțiile dăunătoare în lanț cauzate de acești oxidanți, cum ar fi cancerul pulmonar, gastric, de colon și de sân - încetinind sau chiar oprind progresia bolii.
3. Sprijin in afectiunile neurologice
Acidul alfa lipoic poate ajuta în tratamentul bolilor precum Alzheimer , care poate fi cauzată de dezechilibre ale ratelor de producție și eliminare a radicalilor liberi, ducând la neurodegenerarea și declinul cognitiv legat de vârstă. Un studiu din 2023 care urmărește participanții diagnosticați cu boala Alzheimer a constatat că administrarea de acid alfa lipoic ar putea promova o rată de progresie mai lentă a bolii.
Expunerea la metale precum plumbul și cadmiul poate provoca, de asemenea, leziuni ale zonelor creierului responsabile de gândire, memorie și învățare și poate duce la riscul de demență și scleroză multiplă. Structura chimică a ALA îi permite în esență să învelească metalele și să le elimine din sistem.
4. Reducerea inflamației
Proprietățile antiinflamatorii [ALA] pot fi utile în gestionarea afecțiunilor caracterizate de inflamație cronică. Administrarea de acid alfa lipoic ar putea scădea semnificativ CRP - un tip de proteină sintetizată de ficat care crește ca răspuns la inflamație. La pacienții cu niveluri crescute de CRP, suplimentarea cu acid alfa lipoic a redus markerii inflamatori la un test de sânge.
5. Diabetul
Cercetările notează rolul potențial al acidului alfa lipoic în reglarea zahărului din sânge și îmbunătățirea leziunilor nervoase cauzate de diabet. ALA este adesea prescris pentru diabetul de tip 1 și 2 și neuropatia diabetică. Poate fi benefic și pentru alte afecțiuni care implică rezistența la insulină (incapacitatea organismului de a regla zahărul din sânge), cum ar fi sindromul metabolic, sindromul ovarului polichistic (PCOS) și obezitatea.
6. Reduce îmbătrânirea pielii
Acidul alfa lipoic poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din piele și poate ajuta la procesul de îmbătrânire. Un studiu care a observat efectele ALA și alți patru antioxidanți majori asupra celulelor pielii a constatat că acidul alfa lipoic poate ajuta compoziția și protecția pielii și poate ajuta la reglarea hidratării pielii, a aportului de nutrienți și a expunerii la bacterii externe.