Busuioc

Cu o lungă istorie de utilizare ca plantă culinară și vindecătoare, a fost folosită în toate sistemele de medicină tradițională din întreaga lume. În Medicina Tradițională Chineză este folosit pentru a ridica spiritele, pentru a promova digestia și ca antidot împotriva otrăvurilor.

Ce este Busuiocul?

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă aromatică comună din familia mentei, aceeași familie de plante ca și alte ierburi și condimente benefice, bogate în nutrienți, inclusiv menta, oregano și rozmarin. Busuiocul sfânt este cel mai cercetat tip în ceea ce privește proprietățile medicinale. Până în prezent, cel puțin șase uleiuri esențiale diferite au fost identificate în tulsi în semințele, rădăcinile, frunzele și tulpina acestuia.

Cu denumirea științifică Ocimum sanctum L. sau Ocimum tenuiflorum L., acest soi este cunoscut a fi un adaptogen antiinflamator, antibacterian și puternic, ceea ce înseamnă că ajută organismul să răspundă la stres și să lupte împotriva bolilor.

Beneficiile Busuiocului

1. Conține antioxidanți care luptă împotriva bolilor

Antioxidanții și uleiurile acestei plante au capacitatea de a ajuta la combaterea daunelor radicalilor liberi, protejând în același timp structura ADN-ului și celulele. Această plantă conține antioxidanți flavonoizi, cum ar fi orientina și vicenin, care ajută la protejarea celulelor albe din sânge responsabile de funcția imunitară, precum și a structurilor celulare în care este stocat ADN-ul.

2. Acționează ca un antiinflamator

Busuiocul conține uleiuri esențiale puternice, inclusiv eugenol, citronellol și linalol. Descoperirile din studii indică faptul că aceste uleiuri care inhibă enzimele ajută la reducerea inflamației, care este la rădăcina majorității bolilor, cum ar fi bolile de inimă, artrita reumatoidă și afecțiunile inflamatorii intestinale.

3. Contribuie la sanatatea inimii

Busuiocul este bogat în magneziu și beta-caroten (vitamina A). Potrivit unei recenzii publicate în „American Journal of Clinical Nutrition”, aportul crescut de magneziu alimentar a fost asociat cu niveluri mai scăzute de inflamație și disfuncție endotelială. În plus, s-a demonstrat că uleiul esențial de busuioc scade nivelul de glucoză din sânge, trigliceride și colesterol.

Reduce inflamația care poate provoca boli cardiovasculare prin inhibarea eliberării de citokine proinflamatorii, proteine ​​care sunt secretate de la celulă la celulă pentru a comunica și a crește apărarea imunitară a organismului.

4. Contine proprietati antibacteriene

Un alt beneficiu al uleiului esențial de busuioc este de a oferi protecție împotriva creșterii bacteriilor dăunătoare. În studii, extractul de busuioc este chiar util în inhibarea tulpinilor rezistente de bacterii care nu răspund la tratamentele cu antibiotice.

5. Contine proprietati antimicrobiene

S-a descoperit că uleiurile esențiale de busuioc prezintă activitate antimicrobiană împotriva unei game largi de bacterii, drojdii, mucegaiuri și viruși. Aceasta înseamnă că poate oferi protecție împotriva virusului candida și a diferitelor forme de iritații ale pielii.

6. Combate depresia

Beneficiile busuiocului se aplică și celor cu tulburări mintale sau boli legate de dispoziție, inclusiv depresie și anxietate. Această plantă este considerată un antidepresiv de către unii, deoarece poate avea un impact pozitiv asupra funcției creierului în cortexul suprarenal, ajutând la stimularea neurotransmițătorilor care reglează hormonii responsabili de a ne face fericiți și energici.

7. Suport pentru sanatatea digestiva

Busuiocul este bogat în fitonutrientul eugenol – un compus care exercită o acțiune antiinflamatoare asupra tractului digestiv. Promovează un mediu în care bacteriile intestinale sănătoase pot înflori și scade bacteriile dăunătoare, cauzatoare de boli. Un microbiom fericit și sănătos este esențial pentru o bună digestie.

Busuiocul ameliorează multe alte probleme digestive, cum ar fi balonarea, gazele excesive, spasmele digestive și pierderea poftei de mâncare. Este folosit în mod obișnuit în medicina tradițională pentru a elimina viermii și paraziții din stomac și intestine.

8. Protejează împotriva îmbătrânirii pielii

Antioxidanții din busuioc joacă un rol crucial în protejarea pielii de îmbătrânire. Acești antioxidanți neutralizează radicalii liberi care provoacă daune oxidative pielii, ducând la riduri, linii fine și alte semne de îmbătrânire.

9. Ajută la protejarea împotriva diabetului și a sindromului metabolic

S-a descoperit că compușii din această plantă reduc nivelurile circulante de glucoză din sânge și inflamația, ceea ce o face protectoare împotriva dezvoltării diabetului zaharat și a altor forme de sindrom metabolic. În plus, beneficiile uleiului esențial de busuioc includ capacitatea de a ajuta la scăderea nivelului de trigliceride și colesterol, pe care pacienții diabetici prezintă un risc mai mare de a le dezvolta.

Nu esistă produse care să se potrivească cu această selecţie