Coama Leului (Lion's Mane)
Ce este ciuperca coama de leu?
Coama leului este o ciupercă cu o istorie de utilizări atât medicinale, cât și culinare în Asia și Europa. Utilizarea ciupercilor medicinale datează din anul 450 î.Hr., când medicul grec Hipocrate a descoperit potențialele proprietăți antiinflamatorii ale ciupercilor, precum și rolul lor în cauterizarea rănilor.
Coama leului crește pe trunchiurile de copaci cu frunze late bătrâne sau moarte. Copacii cu frunze late își vărsă frunzele sezonier și își răspândesc semințele folosind un vas, cum ar fi fructele. Coama leului este compusă din două părți: corpul fructifer vizibil (ciuperca) și miceliul, care este structura de jos care seamănă cu rădăcinile. Atât corpul roditor, cât și miceliul asemănător rădăcinii conțin compuși care oferă potențiale beneficii pentru sănătate.
Beneficiile coamei leului
Beneficiile potențiale ale ciupercii cu coamă de leu sunt numeroase și se referă la sănătatea fizică, cognitivă și mentală. Ciuperca este o sursă de compuși bioactivi naturali, care sunt substanțe chimice care promovează sănătatea care se găsesc în anumite alimente și plante.
Cercetările sugerează, de asemenea, că coama leului poate proteja nervii de boli sau declin, același studiu concluzionează că ciuperca prezintă beneficii suplimentare pentru promovarea sănătății, cum ar fi:
- Reglează glicemia;
- Reduce hipertensiunea arterială;
- Promovează niveluri sănătoase de energie și combate oboseala;
- Ajută la prevenirea acumulării excesive de lipide din sânge;
- Protejează sănătatea inimii;
- Încetinește îmbătrânirea biologică;
- Protejează sănătatea ficatului;
- Protejează sănătatea rinichilor.
1. Sprijin alternativ pentru depresie
Ciuperca cu coama leului poate fi un tratament alternativ potențial pentru depresie: ajutând la asigurarea prezenței suficiente neurotransmițători; reducerea pierderii de creștere a nervilor cauzată de situațiile stresante; minimizarea inflamației legate de depresie.
Mai mult, cercetările arată că persoanele care trăiesc cu tulburare depresivă majoră pot avea un factor de creștere a nervilor mai scăzut decât persoanele care nu sunt depresive. Factorul de creștere a nervilor ajută celulele nervoase să se specializeze, să crească și să rămână sănătoase, care sunt aspecte importante ale reglării dispoziției. O serie de studii demonstrează că coama leului crește factorul de creștere a nervilor.
2. Aduce beneficii sănătății creierului
Efectul coamei leului asupra nivelului factorului de creștere a nervilor îi poate ajuta să protejeze împotriva tulburărilor precum boala Alzheimer care prezintă tulburări cognitive. Coama leului este un tip de nootropic, adică conține compuși care îmbunătățesc sănătatea și funcționarea creierului. Coama leului poate fi eficientă în ameliorarea simptomelor de afectare cognitivă ușoară.
3. Promovează recuperarea leziunilor cerebrale
Un studiu oferă câteva cercetări promițătoare despre coama leului pentru persoanele care au suferit leziuni cerebrale traumatice (TBI). Studiul a constatat că atât ciuperca coamă de leu, cât și coriolus versicolor (un alt tip de ciupercă cunoscut și sub numele de coadă de curcan) prezintă efecte neuroprotectoare împotriva inflamației și stresului oxidativ adesea asociat cu TBI.
Neurodegenerarea, sau defalcarea progresivă a celulelor nervoase, cauzată de TBI poate duce la alte afecțiuni precum boala Parkinson. Tratamentul cu coama leului poate reduce impactul traumatismelor cerebrale și al complicațiilor TBI, cum ar fi boala Parkinson.
4. Reduce anxietatea și stresul
Coama leului poate ajuta la ameliorarea stresului. Un studiu examinează efectele coamei de leu asupra funcției creierului și concluzionează că participanții care au mâncat prăjituri care conțin 0,5 grame de pudră de coamă de leu (în special ciuperca sau corpul fructifer) timp de patru săptămâni au raportat mai puțină anxietate decât cei care au mâncat prăjituri placebo. Autorii studiului susțin că efectul de creștere a nervilor al ciupercii cu coamă de leu contribuie la acțiunea sa anti-anxietate.
5. Susține sănătatea gastrointestinală
Ciuperca coama leului prezintă acțiune de inhibare a ulcerului, despre care cercetările sugerează că ar putea proveni din efectul său asupra bacteriilor Helicobacter pylori (H. pylori). H. pylori poate provoca probleme cu stomacul, inclusiv ulcere.