Crom (Chromium)

Acest mineral joacă un rol în căile de semnalizare a insulinei care permit organismului nostru să controleze cantitatea de zahăr pe care o consumăm, ajutând la echilibrarea nivelului de glucoză din sânge și oferindu-ne energie stabilă. Cercetările arată, de asemenea, că cromul poate ajuta la protejarea cromozomilor ADN de deteriorare, ceea ce înseamnă că poate fi capabil să oprească mutațiile celulare care pot duce la diferite boli cronice. În plus, cromul este asociat cu longevitatea și sănătatea cardiovasculară îmbunătățită datorită rolului său în metabolizarea grăsimilor, pe lângă proteine, carbohidrați și alți nutrienți.

Ce este Chromium?

Există două tipuri de crom: 1) trivalent (crom 3+), care este considerat „activ biologic” și poate fi găsit în alimente și 2) hexavalent (crom 6+), care este considerat toxic și nesigur pentru oameni, așa că este folosit în aplicații industriale și nu este destinat să fie achiziționat din alimente.

Unii cercetători medicali cred că deficiența de crom este mult mai răspândită, în special la persoanele care nu răspund în mod corespunzător la insulină - care reprezintă o mare parte din populația supraponderală și care urmează o dietă proastă. Persoanele cu diabet zaharat și persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a avea o deficiență de crom decât adulții sau copiii altfel sănătoși.

Când apare o deficiență pe bază de crom, simptomele comune includ:
- control slab al glicemiei
- energie scăzută, oboseală
- sănătatea precară a pielii
- risc mai mare de colesterol ridicat și complicații cardiace
- concentrare scăzută și memorie slabă
- sănătatea ochilor înrăutățită
- schimbări de dispoziție, cum ar fi creșterea anxietății
- modificări ale apetitului
- modificări ale greutății
- încetinirea creșterii și dezvoltării
- timp întârziat în vindecarea rănilor sau recuperarea după intervenție chirurgicală.

Beneficiile Cromului

1. Ajută la controlul zahărului din sânge și la prevenirea diabetului

Cromul poate ajuta la îmbunătățirea rolului insulinei, hormonul esențial care controlează zahărul din sânge și ajută la aducerea glucozei în celule unde este folosită pentru energia corpului. De asemenea, susține un metabolism sănătos și stocarea nutrienților în întregul organism, deoarece vă poate ajuta să absorbiți și să distribuiți mai bine nutrienții din carbohidrați, grăsimi și proteine ​​​​din alimentele pe care le consumați.

2. Ajută la reducerea colesterolului ridicat

Cromul este necesar pentru metabolismul normal al grăsimilor, inclusiv al colesterolului. Cercetările arată o legătură între aportul mai mare de crom și arterele și nivelurile de colesterol din sânge mai sănătoase. Unele studii arată chiar că persoanele care mor din cauza bolilor de inimă tind să aibă niveluri mai scăzute de crom în sânge în momentul morții.

3. Poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate și a supraalimentării

Cromul (sub formă de picolinat de crom) a fost asociat cu o reducere a riscului de obezitate, mai puțină creștere în greutate și poate afecta pozitiv aportul de alimente.

4. Ajută la menținerea sănătății creierului și la combaterea declinului cognitiv

Studii recente evidențiază rolul răspunsului sănătos la insulină în menținerea sănătății creierului și a funcției cognitive până la bătrânețe. Deoarece cromul este capabil să îmbunătățească nivelul de glucoză și răspunsul la insulină, acesta poate acționa ca un modulator benefic al funcției creierului și este asociat cu o reducere a modificărilor creierului legate de vârstă.

Mai exact, este legat de funcții hipotalamice mai sănătoase. Hipotalamusul este extrem de important, o parte centrală a sistemului nervos autonom care ajută la controlul temperaturii corpului, a setei, a foametei, a somnului și a activității emoționale. Cercetările sugerează că cromul poate ajuta la menținerea hipotalamusului într-o stare mai tinerească, la reglarea mai bună a apetitului la adulții în vârstă și la prevenirea efectelor negative asupra neuronilor creierului cauzate de îmbătrânire.

5. Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii și la prevenirea acneei

Schimbările rapide ale nivelului de zahăr din sânge sunt asociate cu acnee și alte reacții ale pielii, așa că, deoarece cromul ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, este asociat cu îmbunătățirea sănătății pielii. Alimentele bogate în crom (cum ar fi broccoli) conțin de obicei și alți fitonutrienți și antioxidanți care pot îmbunătăți aspectul pielii și pot ajuta la combaterea acneei sau a semnelor comune de îmbătrânire.

6. Sprijină un metabolism sănătos și niveluri de energie

Obținerea unor cantități adecvate de oligominerale cum ar fi cromul, calciul și magneziul este deosebit de importantă pentru persoanele active, deoarece acești micronutrienți sunt necesari pentru a asigura capacitatea de a crește consumul de energie (calorii), performanța musculară și de lucru.

7. Ajută la menținerea sănătății ochilor

Cromul ajuta să vă protejați de tulburările oculare legate de vârstă, cum ar fi glaucomul. Glaucomul este legat de diabet și este cauzat de acumularea de lichid în ochi, adăugând presiune dăunătoare nervului optic, retinei și cristalinului delicat al ochiului, ceea ce poate duce în cele din urmă la orbire. Cromul poate reduce riscul de diabet și tulburări oculare asociate datorită rolului său benefic în controlul glicemiei.

8. Ajută la protejarea oaselor de fracturi și osteoporoză

Se știe că cromul încetinește pierderea de calciu, așa că ar putea fi benefic pentru prevenirea pierderii osoase și a tulburărilor legate de oase, care sunt deosebit de frecvente la femeile în vârstă. Prin urmare, este, de asemenea, o modalitate de a ajuta la prevenirea osteoporozei.

9. Ajută la gestionarea simptomelor SOP

Sindromul ovarului polichistic poate provoca o serie de simptome la femei, dar s-a dovedit că suplimentarea cu crom ajută. De exemplu, o revizuire sistematică și o meta-analiză din 2017 au descoperit că suplimentarea cu acest mineral „are efecte benefice asupra scăderii IMC, a insulinei a jeun și a testosteronului liber la pacienții cu PCOS”.

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

1 Produs(e)

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

1 Produs(e)