Enzimele digestive care apar în mod natural sunt proteine pe care corpul dumneavoastră le produce pentru a descompune alimentele și pentru a ajuta digestia. Digestia este procesul prin care se folosește nutrienții găsiți în alimente pentru a da energie corpului tău, a-l ajuta să crească și să îndeplinească funcții vitale.
Enzimele digestive apar în mod natural în saliva, sucurile stomacale și secrețiile intestinale și pancreatice. Funcția enzimelor digestive este de a facilita reacțiile organismului care descompun și procesează alimentele. Deși majoritatea tipurilor de reacții digestive apar în intestinul subțire, reacțiile pregătitoare care apar în gură și stomac sunt de asemenea importante.
Ce sunt enzimele digestive?
Enzimele digestive sunt un grup de enzime utilizate de organism pentru a descompune macronutrienții - cum ar fi carbohidrații, grăsimile și proteinele - în componentele lor individuale pentru a asigura digestia și absorbția adecvată a nutrienților. Adulții în vârstă și persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate și probleme digestive au adesea lipsă de enzimele digestive cheie necesare organismului.
Care sunt principalele enzime digestive? Ele sunt împărțite în trei clase principale:
- Enzime proteolitice care sunt necesare pentru metabolizarea proteinelor.
- Lipazele necesare pentru a digera grăsimile.
- Amilazele necesare pentru a descompune carbohidrații.
Stomacul, intestinul subțire și pancreasul produc toate enzimele digestive. Pancreasul este cu adevărat „centrala” a digestiei. Produce cele mai importante enzime digestive, care sunt cele care descompun carbohidrații, proteinele și grăsimile.
Cum funcționează enzimele digestive?
Scopul principal al enzimelor digestive este de a ajuta digestia. Cum ajută enzimele digestia? Începând din gură și lucrând în tot sistemul gastrointestinal, enzimele digestive descompun macromoleculele mari în unități mai mici, cum ar fi zaharurile sau aminoacizii; cu toate acestea, ei nu lucrează singuri. Acidul clorhidric (HCl) se formează în stomac, unde sterilizează alimentele, descompune proteinele și activează enzimele digestive care lucrează în stomac.
Pe măsură ce alimentele trec în intestinul subțire, HCl din stomac declanșează digestia intestinală - pancreasul eliberează o varietate de enzime digestive plus bicarbonat, iar vezica biliară eliberează bilă în intestinul subțire. Bicarbonatul este o substanță alcalină care neutralizează acidul, dezactivează enzimele stomacului și activează enzimele intestinale.
Sărurile biliare emulsionează grăsimile, permițând organismului să le absoarbă mai ușor. Vezica biliară stochează și concentrează sărurile biliare produse de ficat. Dacă vezica biliară este îndepărtată, atunci bila nu este stocată pentru eliberare atunci când este necesar, astfel încât este disponibilă mai puțin pentru a ajuta digestia.
Cum susțin enzimele digestive o sănătate bună?
Există mai multe beneficii ale enzimelor digestive. Când enzimele tale digestive produse în mod natural sunt în echilibru, acțiunile lor eliberează rapid nutrienții din alimente. Acest lucru face ca lucrurile să se miște prin intestine, reducând atât iritația, cât și afecțiunile nedorite precum arsurile la stomac, gazele și balonarea. Nutrienții eliberați furnizează apoi materiile prime necesare pentru ca procesele corpului să se desfășoare în mod eficient, ceea ce este fundamentul unei bune sănătăți. Prin digerarea corectă a alimentelor, bacteriile intestinale sănătoase sunt, de asemenea, susținute.
Beneficiile Enzimelor Digestive
1. Creste absorbitia nutrientilor
Enzimele digestive ajuta la îmbunătățirea absorbției nutrienților prin furnizarea corpului cu enzimele de care are nevoie pentru a descompune complet ceea ce puneți în farfurie. Acest lucru nu numai că ajuta la prevenirea deficiențelor nutriționale, dar poate ajuta, de asemenea, la creșterea nivelului de energie, la îmbunătățirea funcției imunitare și la optimizarea sănătății generale.
2. Susține sănătatea digestivă
Unul dintre cele mai importante beneficii ale enzimelor digestive este capacitatea sa de a susține sănătatea digestivă, menținând sistemul dumneavoastră gastrointestinal să funcționeze fără probleme. De asemenea, poate ajuta la tratarea problemelor comune, cum ar fi intestinul permeabil. Intestinul permeabil este o afecțiune caracterizată prin scăderea permeabilității intestinale, ceea ce duce la o inflamație crescută, pe măsură ce particulele și toxinele curg din intestine în fluxul sanguin.
3. Previne gazele si balonarea
Anumite enzime precum alfa-galactozidaza, lactaza și celulaza sunt adesea considerate unele dintre cele mai bune enzime digestive pentru IBS , precum și cele mai bune enzime digestive pentru gaze, balonare și dureri de stomac. Toate cele trei tipuri ajută la descompunerea alimentelor specifice care sunt dificil de digerat pentru mulți, inclusiv leguminoase, legume bogate în fibre și produse lactate. Dacă în mod obișnuit aveți reacții adverse adverse după consumarea acestor alimente, administrarea unei enzime digestive poate fi o opțiune bună pentru a reduce balonarea și gazele.
4. Reduce simptomele de reflux acid
Boala de reflux gastroesofagian, cunoscută și sub numele de GERD , este o afecțiune comună care provoacă adesea simptome precum refluxul acid , arsurile la stomac și regurgitarea. Enzimele digestive pot ajuta la accelerarea golirii stomacului, ceea ce ar putea preveni stropirea de acid în esofag pentru a reduce refluxul de acid.