Deoarece fibra de inulină nu este digerată de enzimele din corpul uman, este fermentabilă și mai scăzută în calorii decât zahărul și alți carbohidrați. Pe măsură ce trece prin sistemul digestiv, hrănește bacteriile bune din intestin (cunoscute și sub numele de probiotice), în timp ce curăță corpul de particule, inclusiv colesterolul, și te face să te simți și mai plin.
Ce este inulina?
Inulina este o fibră vegetală solubilă care este prezentă în cantități mari în planta rădăcină de cicoare, împreună cu aproximativ 36.000 de alte plante. Unele alimente care conțin inulină includ grâul integral, ceapa, bananele, usturoiul, sparanghelul și topinamburul - plante care sunt uneori numite alimente prebiotice.
Inulina are proprietăți active osmotic (un beneficiu pentru plante, deoarece acest lucru le ajută să reziste la temperaturi scăzute și să supraviețuiască) și o greutate moleculară mare. Acest lucru îi conferă capacitatea de a absorbi lichide și de a avea o rezistență naturală la enzimele digestive produse de oameni.
Studiile arată că este deosebit de valoroasă pentru că are „efecte prebiotice” importante. Permite probioticelor sănătoase care alcătuiesc microbiomul uman să prospere, să se repopuleze și să supraviețuiască. De asemenea, se agață de colesterol din tractul gastro-intestinal, care poate proteja împotriva sindromului metabolic .
Beneficiile Inulinei
1. Reduce Constipatia
Datorită compoziției sale chimice, atunci când inulina este amestecată cu lichid, formează un gel cremos, ideal pentru ameliorarea constipației. Când este gelificat, are o structură asemănătoare cu lipidele (grăsimile), care ajută, de asemenea, la lubrifierea sistemului digestiv și la reducerea riscului pentru aparitia hemoroizilor.
2. Îmbunătățește sănătatea intestinală acționând ca un prebiotic
Ca prebiotic nedigerabil, inulina trece prin intestinul gros neabsorbită. În timpul acestui proces, fermentează în mod natural și hrănește microflora intestinală sănătoasă (organisme bacteriene, inclusiv bifidobacterium) care populează intestinul. Cercetările au arătat că oligofructoza acționează ca un prebiotic care afectează mucoasa intestinului și a colonului, schimbând profilul organismelor prezente și modulând funcțiile endocrine și imune.
Prin stimularea creșterii bacteriilor sănătoase, fibrele solubile pot scădea numărul de drojdie potențial dăunătoare, paraziți și specii bacteriene care trăiesc în organism și care declanșează inflamația. Studiile sugerează că acesta este motivul pentru care fructanii de tip inulină reduc riscul de carcinogeneză a colonului și îmbunătățesc gestionarea bolilor inflamatorii intestinale.
3. Ajută la reducerea apetitului
Atunci când este combinată cu apă, inulina se înmulțește și formează o substanță asemănătoare gelului care se extinde în tractul digestiv. Acest lucru poate ajuta la scăderea poftei de mâncare - potențial ajutând la pierderea în greutate. De asemenea, încetinește procesul de golire a alimentelor din stomac și ocupă mai mult volum, ambele contribuind la sațietate după masă.
4. Îmbunătățește sănătatea inimii și scade factorii de risc pentru sindromul metabolic
Cercetările arată că creșterea aportului de fibre (în special cele solubile) ajută la scăderea colesterolului din sânge, reduce riscul de arterioscleroză și vă poate ajuta să mențineți un nivel sănătos de glucoză. Se pare că există o asociere inversă între aportul de fibre și tensiunea arterială sistolică și diastolică, nivelul colesterolului total și trigliceridele. Fibrele solubile din dietă pot ajuta la scăderea colesterolului LDL („rău”) din sânge prin interferarea cu absorbția colesterolului alimentar.
5. Crește absorbția de calciu
Anumite studii au descoperit că creșterea aportului de fibre poate ajuta la îmbunătățirea absorbției electroliților, inclusiv a calciului și, eventual, a magneziului. Un studiu din 2005 publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a constatat că în populațiile cu risc ridicat de deficit de calciu (în special fetele mai tinere și femeile în vârstă), utilizarea inulinei de cicoare ajută la creșterea absorbției adecvate a calciului, ceea ce poate îmbunătăți mineralizarea oaselor și protecția împotriva tulburări precum osteoporoza.