Ce este Quercetina?
Quercetina este un tip de flavonoid – un pigment vegetal care este responsabil pentru culorile multor fructe, legume și flori. Flavonoidele precum quercetina sunt remarcate pentru proprietățile lor antioxidante. Radicalii liberi dăunători (molecule instabile) joacă un rol semnificativ în dezvoltarea multor afecțiuni precum hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, cancerul și diabetul.
Flavonoidele ajută la combaterea radicalilor liberi prin neutralizarea acestora. Acest lucru ajută la protejarea celulelor organismului de daunele lor oxidative, reducånd potențial riscul de a dezvolta afecțiuni cronice. Nu putem sintetiza quercetina în mod natural în organism, așa că obținerea acesteia prin surse alimentare sau suplimente este esențială.
Beneficii ale quercetinei
Quercetina este utilizată pentru o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate, de la sănătatea inimii și a creierului pånă la alergii.
1. Antiinflamator
Studiile sugerează că quercetina poate ajuta la atenuarea inflamației în diverse afecțiuni, inclusiv artrita , alergii și boli cardiovasculare. Atunci cånd organismul întålnește substanțe nocive sau iritante, inflamația apare ca răspuns natural pentru protecție și recuperare. Inflamația nu indică întotdeauna o infecție, deoarece poate fi și modalitatea de vindecare a organismului. Quercetina ajută la reglarea inflamației prin inhibarea enzimelor implicate în procesul inflamator.
2. Cardioprotector
Quercetina prezintă beneficii cardioprotectoare, quercetina îmbunătățește sănătatea arterelor prin creșterea dilatației și reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, quercetina poate contracara oxidarea, un proces care întărește arterele prin modificarea colesterolului LDL (rău).
3. Antidiabetic
Quercetina a fost studiată pentru beneficiile sale potențiale în reducerea riscului de diabet; quercetina poate scădea nivelul crescut de zahăr din sånge și poate îmbunătăți apărarea antioxidantă în interiorul celulelor.
4. Anti alergic
Quercetina poate acționa ca un antihistaminic, reducånd eliberarea histaminei și a altor mediatori inflamatori care contribuie la simptomele alergiei.
5. Anti-cancer
Efectele anticancer ale quercetinei se pot datora în parte capacității sale de a reduce inflamația, de a preveni deteriorarea ADN-ului și de a induce apoptoza (moartea celulară programată) în celulele canceroase. Quercetina combinată cu curcumină (un compus din turmeric) a redus dimensiunea și numărul de creșteri anormale la pacienții cu polipoză adenomatoasă familială, o afecțiune în care se formează numeroase excrescențe anormale în colon și rect.
6. Neuroprotector
Quercetina poate îmbunătăți funcția creierului și poate reduce neuroinflamația, factori cheie în declinul cognitiv legat de vårstă și boli neurodegenerative precum boala Alzheimer, boala Parkinson și accidentul vascular cerebral.
7. Antimicrobian
Studiile arată că quercetina are caracteristici antimicrobiene variate.
8. Antitoxină
Quercetina poate acționa, de asemenea, ca agent de legare pentru pesticide și metale grele, ajutånd la eliminarea toxinelor din organism.