Resveratrol
Ce este resveratrolul?
Resveratrolul este un antioxidant bioflavonoid polifenic care este produs de anumite plante și care se găsește în alimente și băuturi despre care se știe că stopează efectele îmbătrânirii. Resveratrolul este clasificat ca fitoestrogen datorită capacității sale de a interacționa cu receptorii de estrogen într-un mod pozitiv.
Studiile arată că sursele cele mai abundente în mod natural de resveratrol (să nu mai vorbim de mulți alți fitonutrienți protectori, vitamine și minerale) sunt plantele, inclusiv coaja strugurilor roșii, vinul roșu, cacaoa bruta și fructele de pădure întunecate, cum ar fi lingonberries, afinele, dudele. si afine.
Beneficiile Resveratrolului
1. Are efecte anti-îmbătrânire și anti-cancer
Resveratrolul este un antioxidant puternic care neutralizează radicalii liberi produși în timpul funcțiilor zilnice ale corpului, cum ar fi alimentația și exercițiile fizice. Daunele radicalilor liberi sunt accelerate din cauza obiceiurilor necorespunzătoare ale stilului de viață, cum ar fi fumatul, o dietă nesănătoasă și ca răspuns la poluarea și toxicitatea mediului. S-a demonstrat că consumul de alimente vegetale bogate în antioxidanți și fitonutrienți oferă beneficii antioxidante, anticancerigene și antitumorale care protejează adulții de multe boli legate de vârstă.
2. Protejează sănătatea cardiovasculară
Datorită activității sale antiinflamatorii, s-a demonstrat că resveratrolul oferă protecție împotriva aterosclerozei (îngroșarea arterelor care întrerupe fluxul sanguin), LDL ridicat „colesterolul rău”, formarea de cheaguri de sânge și infecțiile miocardice. De asemenea, s-a demonstrat că consumul mai mult ajută la îmbunătățirea circulației și are efecte benefice asupra metabolismului glucozei și lipidelor în unele cu risc mai mare de sindrom metabolic.
3. Ajută la protejarea creierului și a sănătății cognitive/mentale
Resveratrolul este deosebit de unic, deoarece antioxidanții săi pot traversa bariera hemato-encefalică pentru a proteja creierul și sistemul nervos, spre deosebire de alți antioxidanți. Studiile efectuate de cercetătorii de la Centrul de Cercetare în Nutriție de la Universitatea Northunbria din Marea Britanie au arătat că resveratrolul a crescut considerabil fluxul de sânge către creier, sugerând un beneficiu considerabil pentru funcționarea sănătoasă a creierului și efectele neuroprotectoare.
4. Suport in diabet
Resveratrolul poate fi util pentru cei cu diabet și prediabet prin reducerea complicațiilor (cum ar fi afectarea nervilor și afectarea inimii) și ajutând la gestionarea nivelului de insulină. Se știe că acest fitoestrogen afectează pozitiv secreția de insulină și concentrațiile de insulină din sânge.
Resveratrolul acționează modificând inflamația din organism, pe lângă faptul că are alte efecte pozitive asupra producției de hormoni, circulației sângelui și depozitării grăsimilor. Resveratrolul limitează capacitatea organismului de a produce sfingozin kinaza și fosfolipaza D, două molecule cunoscute că declanșează inflamația. Studiile au demonstrat capacitatea resveratrolului de a suprima expresia și activitatea enzimelor ciclooxigenazei legate de răspunsurile inflamatorii care dăunează țesutului din întreg organismul.
Deși organismul produce în mod natural inflamație ca mijloc de vindecare și protejare, cum ar fi pentru a contracara bacteriile și virușii ca parte a sistemului imunitar, o stare de inflamație cronică sau constantă nu este o stare sănătoasă în care să se afle. Îmbătrânește corpul și crește riscul pentru aproape orice boală.
Resveratrolul menține circulația fluidă, prevenind deteriorarea arterială și oferind protecție creierului împotriva pierderilor de memorie și a afecțiunilor, inclusiv boala Alzheimer. De asemenea, poate preveni alte tulburări, cum ar fi accidentul vascular cerebral, ischemia și boala Huntington, pe lângă problemele de sănătate mintală precum depresia, schizofrenia, tulburarea bipolară și autismul.