Ce este seleniul?
Seleniul este un oligomineral care se găsește în mod natural în sol și în anumite alimente. Există de fapt patru tipuri naturale ale acestui oligomineral. Cele patru stări naturale ale seleniului sunt: seleniu elementar, selenidă, selenit, selenat. Două tipuri, selenatul și selenitul, se găsesc predominant în apă, în timp ce celelalte două tipuri sunt tipurile găsite în alimente.
Deoarece crește atât capacitățile antioxidante, cât și calitatea fluxului sanguin, poate ajuta la creșterea rezistenței împotriva bolilor și a efectelor negative ale stresului. Se crede că capacitatea sa de a lupta împotriva stresului oxidativ și a inflamației excesive se datorează diferitelor tipuri de selenoproteine găsite în acest mineral.
Beneficiile Seleniului
1. Acționează ca un antioxidant și apără împotriva stresului oxidativ
Acest mineral ajută la combaterea procesului de îmbătrânire și susține un sistem imunitar puternic prin reducerea daunelor radicalilor liberi. Are un efect sinergic cu alți antioxidanți precum vitamina E, permițând organismului să se apere împotriva stresului oxidativ. Stresul, desigur, contribuie la multe afecțiuni, inclusiv boli de inimă, afecțiuni neurologice și unele tipuri de cancer.
2. Poate ajuta la apărarea împotriva cancerului
Seleniul poate fi util în special dacă aveți un sistem imunitar slăbit sau un istoric de cancer în familia dumneavoastră. S-a demonstrat că administrarea de suplimente de seleniu în doze mari are potențial efecte anti-cancer. Potrivit studiilor, poate fi eficient în reducerea riscului de incidență a cancerului , a mortalității cauzate de cancer și a severității unor tipuri de cancer - în special la ficat, prostată, colorectal și plămâni.
Deoarece are sarcina speciala de a activa selenoproteinele, acest mineral actioneaza intr-un rol enzimatic care ajuta antioxidantii sa isi faca cel mai bine treaba. Există dovezi că poate ajuta, de asemenea, la încetinirea progresiei cancerului existent și a creșterii tumorii. Studiile au arătat că o doză mare poate fi eficientă în protejarea ADN-ului, ceea ce poate reduce riscul de mutație celulară și dezvoltarea cancerului.
3. Poate ajuta la creșterea imunității împotriva virușilor
Seleniul susține imunitatea deoarece este necesar pentru buna funcționare a sistemului imunitar – în plus, este un nutrient cheie în contracararea dezvoltării virusurilor, inclusiv HIV. La pacienții care au contractat deja HIV, s-a dovedit a fi util în încetinirea progresiei bolii spre SIDA.
4. Îmbunătățește fluxul de sânge și poate reduce riscul de boli de inimă
Nivelurile scăzute de seleniu sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, potențial împreună cu suferința unui accident vascular cerebral sau atac de cord. Suplimentele sau o creștere a alimentelor bogate în seleniu pot ajuta la prevenirea bolilor coronariene prin protejarea arterelor împotriva formării plăcii și a leziunilor.
Se crede că seleniul alimentar poate aduce beneficii sănătății inimii datorită capacității sale de a lupta împotriva inflamației, de a crește fluxul sanguin, de a reduce stresul oxidativ al radicalilor liberi și de a ajuta la activitatea antioxidantă.
5. Ajută la reglarea funcției tiroidei
Seleniul este bun pentru tiroida, pentru ca, acționează ca un catalizator pentru producerea de hormoni tiroidieni activi. Cercetările sugerează acum că există o legătură între metabolismul tiroidian și deficitul de seleniu. Aportul prea puțin în dietă poate afecta modul în care funcționează tiroida și, prin urmare, metabolismul.
Glanda tiroidă controlează numeroase funcții importante ale corpului de zi cu zi, inclusiv apetitul, somnul, temperatura, greutatea, energia și multe altele. O problemă cu funcția adecvată a tiroidei poate duce la simptome negative, cum ar fi iritabilitate, slăbiciune musculară, oboseală, creștere sau pierdere în greutate, probleme cu somnul și multe alte reacții.
Dobândirea cantităților adecvate de seleniu ajută tiroida și organismul în multe moduri importante: acționează ca un puternic protector al tiroidei; reglează producția de oxigen reactiv în glande; protejează glanda tiroidă de anticorpii care pot crea boli tiroidiene.
6. Poate ajuta la creșterea sănătății cognitive la vârsta mai înaintată
Anumite studii au investigat utilizarea suplimentelor de seleniu pentru tratamentul a zeci de afecțiuni care variază de la astm la artrită, tulburări tiroidiene și Alzheimer. Riscul acestor afecțiuni crește pe măsură ce îmbătrânim, dar aportul ridicat de antioxidanți și consumul de vitamine și minerale esențiale pot ajuta la apărarea organismului și pot contribui la o viață mai lungă.
7. Ajută la reducerea simptomelor de astm
Studiile observaționale au demonstrat că pacienții cu astm cronic pot avea cantități mai mici de seleniu în dieta lor și, prin urmare, pot fi predispuși la deficiență. Potrivit studiilor, atunci când persoanele cu astm bronșic iau suplimente cu seleniu, aceștia experimentează mai puține simptome legate de astm bronșic decât cei care iau placebo.