Turmeric
Ce este turmericul?
Turmericul, al cărui nume botanic este Curcuma longa , este o plantă perenă cu rizomul său (tulpina subterană) recoltat pentru condimente culinare și medicamente. Este cultivată în principal în India ca plantă culinară și este adăugată la multe feluri de mâncare din Asia de Sud și Orientul Mijlociu sub formă uscată, pudră. Cunoscut sub numele de „șofran indian”, dă pudrei de curry și unor muștar culoarea lor galben intens. Este uneori folosit pentru a colora și brânza și untul. De asemenea, a jucat un rol în medicina tradițională indiană ayurvedică de cel puțin 4.000 de ani.
Ce este curcumina?
Curcumina este una dintre substanțele fitochimice naturale din turmeric și, de departe, cea mai studiată. Acțiunile farmacologice sau biologice pe care turmericul le produce la oameni par să provină din acest curmuminoid (un tip de polifenol), deși unele dintre numeroasele uleiuri volatile ale turmericului (uleiuri aromatice naturale, inclusiv mai multe tipuri de terpene) par să ofere și beneficii.
Beneficii ale turmericului
1. Protecție împotriva bolii Alzheimer
Mai multe studii sugerează că curcumina are efecte pozitive asupra bolii Alzheimer. În primul rând, și cel mai important, curcumina pare să prevină atât formarea, cât și să încurajeze ruperea proteinelor necinstite (plăci beta-amiloide) care se formează între celulele nervoase ale creierului și le afectează comunicarea (un semn distinctiv al bolii Alzheimer). În cele din urmă, celulele nervoase mor, dăunând iremediabil cogniției. De asemenea, curcumina pare să ajute la îndepărtarea unei alte proteine suspecte, numită tau, care se adună în interiorul neuronilor și este, de asemenea, implicată în cauzarea bolii Alzheimer.
2. Ameliorarea artritei
Durerea și disfuncția articulară caracterizează osteoartrita, iar analgezicele precum aspirina și ibuprofenul sunt cel mai frecvent tratament. Cu toate acestea, o mare varietate de studii documentează eficacitatea curcuminei în reducerea inflamației articulare și a durerii la fel de bine, dar fără efectele secundare gastrointestinale ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
3. Imbunatatirea sanatatii creierului
Curcumina are efecte benefice asupra creierului. Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale polifenolului pot ajuta, de asemenea, la prevenirea sau reducerea simptomelor altor boli neurodegenerative precum demența, boala Huntington, scleroza multiplă și boala Parkinson.
4. Imbunătățirea dispoziției
Curcumina a redus depresia majoră și, în unele cazuri, a atenuat anxietatea. Curcumina pare să beneficieze starea de spirit prin creșterea factorului neurotrofic derivat din creier. Factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF) este o proteină care menține celulele neuronale sănătoase, iar producția sa pare să fie stimulată de polifenoli derivați din plante precum curcumina.
5. Protecție împotriva inflamației
Cercetătorii recunosc din ce în ce mai mult inflamația sistemică cronică și stresul oxidativ ca factori de bază într-o serie de boli grave, inclusiv bolile de inimă și diabetul. Datorită acțiunilor antioxidante și antiinflamatoare ale curcuminei, aceasta poate oferi o anumită protecție împotriva dezvoltării acestor boli cronice. Una dintre cele mai noi domenii de cercetare – rolul microbiotei intestinale în promovarea sau suprimarea bolilor – sugerează că curcumina ne poate schimba microbiomul intestinal în moduri care au efecte pozitive asupra întregului corp și minții. Dincolo de cele două efecte principale ale sale, curcumina are și proprietăți antiseptice, antivirale și anticancerigene. Are potențialul de a modula răspunsul imunitar supraagresiv.