Tuberculoza palpebrala, simptome, cauze, tratament

Tuberculoza palpebrală este o formă rara de tuberculoza extrapulmonară care afectează pleoapele. Este cauzată de Mycobacterium tuberculosis, aceeași bacterie care provoacă tuberculoza pulmonară. Deși tuberculoza este în primul rând o boală pulmonară, bacteriile pot ajunge la alte părți ale corpului, inclusiv la ochi și pleoape, prin sânge sau prin extensie directă din țesuturile învecinate.

Prezentare clinică:

  • Apare adesea ca o umflătură sau nodul la nivelul pleoapelor, care poate fi dur sau nedureros.
  • Poate fi asociată cu ulcerații, formare de cicatrici sau pierdere de țesut la nivelul pleoapelor.
  • Descărcarea purulentă poate fi prezentă dacă există o fistulă asociată.
  • Poate fi însoțită de simptome sistemice ale tuberculozei, cum ar fi febră, pierdere în greutate, transpirații nocturne sau tuse persistentă.

Diagnostic:

  • Biopsia: Prelevarea unui eșantion de țesut de la nivelul pleoapei și examinarea lui la microscop pentru prezența bacteriilor Mycobacterium tuberculosis.
  • Teste de spută: Dacă se suspectează tuberculoza pulmonară concomitentă.
  • Teste cutanate (testul PPD) sau teste sanguine IGRA (testul de eliberare a interferonului gamma): Acestea pot indica o infecție anterioară sau actuală cu Mycobacterium tuberculosis.
  • Imagistica: Radiografia sau tomografia computerizată (CT) a plămânilor pot fi utile pentru identificarea leziunilor pulmonare asociate cu tuberculoza.

Tratament: Tratamentul tuberculozei palpebrale implică, în general, administrarea de medicamente antituberculoase pentru o perioadă de mai multe luni. Schema standard pentru tuberculoza non-rezistentă include izoniazid, rifampicin, pirazinamid și etambutol. Durata exactă a tratamentului și combinația de medicamente pot varia în funcție de severitatea bolii, rezistența la medicamente și localizarea infecției.

Chirurgia poate fi necesară în cazurile cu ulcerații severe, fistule sau distrugere tisulară extinsă.

Dacă se suspectează tuberculoza palpebrală, este esențială consultarea cu un oftalmolog și un specialist în boli infecțioase pentru evaluare și tratament adecvat. De asemenea, este important să se identifice și să se trateze eventualele focare active de tuberculoza în alte părți ale corpului.