Tumorile oculare la copil, simptome, cauze, tratament

Tumorile oculare la copii sunt relativ rare, dar recunoașterea și tratamentul lor adecvat sunt esențiale pentru a preveni complicații pe termen lung, cum ar fi pierderea vederii sau metastazarea. Tumorile pot varia de la benigne la maligne, iar prezentarea și tratamentul lor pot fi diferite de cele ale adulților.

Iată cele mai comune tipuri de tumori oculare la copii:

  1. Retinoblastomul: Este cea mai frecventă tumoră malignă intraoculară la copii. Se prezintă de obicei în primii ani de viață. Semnele pot include leucocoria (reflex alb în pupila, adesea observat în fotografii cu flash) și strabism. Dacă este depistat devreme, prognosticul pentru salvarea vieții este excelent, dar vederea poate fi afectată. Tratamentul poate include chimioterapie, crioterapie, termoterapie, brahiterapie sau, în cazuri avansate, enucleerea (îndepărtarea ochiului).

  2. Gliomul nervului optic: Este asociat adesea cu neurofibromatoza tip 1 (NF1). Aceasta este o tumoră benignă a nervului optic care apare adesea la copii. Simptomele includ scăderea vederii și proptoză. Tratamentul depinde de severitatea simptomelor și poate varia de la observație la chirurgie, radioterapie sau chimioterapie.

  3. Hemangioma capilar (Hemangioma infantil): Este cea mai frecventă tumoră benignă a copiilor și se manifestă ca o masă roșie, bombată, pe suprafața pielii sau în interiorul ochiului. De obicei, aceasta crește rapid în primul an de viață, apoi se stabilizează și începe să involueze. Tratamentul poate fi necesar în funcție de dimensiunea și localizarea hemangiomului și poate include medicamente ca propranololul sau timololul, laserul sau chirurgia.

  4. Melanocitoamele: Sunt tumori benigne ale celulelor pigmentate și pot fi găsite pe iris, corpul ciliar sau coroidă. De obicei, nu necesită tratament, dar trebuie monitorizate pentru semne de creștere sau transformare malignă.

  5. Tumorile dermoidale și epidermoidale: Acestea sunt tumori benigne care se pot dezvolta pe suprafața ochiului sau în apropiere. Acestea pot fi observate la naștere sau în primii ani de viață ca masă bombată pe pleoapă sau la marginea corneei. Tratamentul este chirurgical.

Este crucial ca părinții să fie conștienți de semnele și simptomele tumorilor oculare la copii, cum ar fi leucocoria, strabismul sau orice anomalie vizuală. Un diagnostic și un tratament precoce sunt esențiale pentru rezultate optime.

Dacă un părinte suspectează orice anormalitate la nivelul ochilor copilului, trebuie să consulte de urgență un oftalmolog pediatric sau un oncolog ocular.