Tulburarile de statica si motilitate palpebrala, simptome, cauze, tratament

Tulburările de statică și motilitate palpebrală se referă la un grup de afecțiuni care afectează poziția, mișcarea și funcționarea pleoapelor. Pleoapele joacă un rol vital în protejarea, lubrifierea și curățarea suprafeței oculare. Anomalii ale poziției sau mișcării pleoapelor pot duce la simptome variate și pot avea implicații asupra sănătății oculare.

Iată câteva tulburări comune de statică și motilitate palpebrală:

 1. Blefaroptoza (Ptosis): Referitor la căderea pleoapei superioare, determinând un acoperire parțială a pupilei. Poate fi congenital sau dobândit și poate fi cauzat de o varietate de motive, inclusiv leziuni, vârstă sau boli neurologice.

 2. Ectropion: Acesta este o întoarcere a pleoapei inferioare în afara, expunând partea interioară a pleoapei și cauzând uscăciune, iritație și roșeață.

 3. Entropion: În această afecțiune, pleoapa inferioară se întoarce spre interior, făcând ca genele să frece corneea și conjunctiva, provocând disconfort și iritație.

 4. Lagoftalmos: Incapacitatea de a închide complet pleoapele, ceea ce poate duce la uscăciune oculară și la alte complicații.

 5. Blefarospasm: Contractarea involuntară și repetitivă a mușchilor pleoapei, făcând ca pleoapele să se închidă temporar.

 6. Fasciculații ale pleoapelor: Micile și rapidele contracții ale mușchilor pleoapelor care pot fi simțite, dar de obicei nu sunt vizibile. Sunt de obicei benigne și pot fi cauzate de oboseală, stres sau consum de cofeină.

Tratamentul pentru aceste afecțiuni variază în funcție de cauză și de severitate:

 • Blefaroptoza poate necesita corectare chirurgicală, în special dacă interferează cu vederea sau dacă este simptomatică.

 • Ectropion și entropion sunt de obicei corectate chirurgical.

 • Lagoftalmos poate fi gestionat prin protejarea ochiului de deshidratare cu ajutorul lacrimilor artificiale și, în unele cazuri, poate necesita intervenție chirurgicală.

 • Blefarospasmul poate fi tratat cu injecții de toxina botulinică (Botox), care paralizează temporar mușchii care cauzează spasmele.

 • Fasciculațiile de obicei nu necesită tratament, dar dacă sunt frecvente sau deranjante, ar trebui consultat un medic.

Orice simptome sau anomalii ale pleoapelor ar trebui evaluate de un oftalmolog pentru a determina cauza și pentru a primi recomandări de tratament adecvate.