Tumorile nervului optic, simptome, cauze, tratament

Tumorile nervului optic reprezintă o categorie de neoplazii care afectează nervul optic, calea principală de transmitere a informațiilor vizuale de la retină la creier. Deși sunt relativ rare, aceste tumori pot avea efecte semnificative asupra vederii și pot necesita abordări terapeutice complexe.

Principalele tipuri de tumori ale nervului optic includ:

  1. Gliomul nervului optic: Este cea mai frecventă tumoră a nervului optic, în special la copii și adolescenți. Majoritatea gliomelor nervului optic sunt benigne și cresc lent. Simptomele includ scăderea vederii, proptoză (proeminența globului ocular) și, în cazurile avansate, atrofia optică. Tratamentul depinde de mărimea și localizarea tumorii, precum și de simptomele asociate. Opțiunile de tratament pot include observație, chirurgie, radioterapie sau chimioterapie.

  2. Meningiomul nervului optic: Meningioamele sunt tumori care se dezvoltă din meningele, membrana care înconjoară creierul și măduva spinării. Când afectează nervul optic, pot provoca pierdere de vedere și proptoză. Tratamentul poate fi necesar în funcție de simptome și progresia tumorii, incluzând chirurgie, radioterapie sau o combinație a acestora.

  3. Metastazele nervului optic: Rareori, cancerele din alte părți ale corpului pot metastaza la nivelul nervului optic. Simptomele pot varia, dar scăderea vederii este comună. Tratamentul se bazează pe natura și stadiul tumorii primare și poate include radioterapie, chimioterapie sau terapii țintite.

Simptome și semne asociate cu tumorile nervului optic:

  • Scăderea vederii sau pierderea vederii.
  • Proptoză (proeminența globului ocular).
  • Defecte de câmp vizual.
  • Durere oculară sau dureri de cap (mai puțin frecvente).
  • Atrofie optică sau edem papilar (umflarea capului nervului optic).

Diagnosticul se bazează pe examenul oftalmologic, testele de câmp vizual, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și, uneori, tomografia computerizată (CT).

Evaluarea și gestionarea tumorilor nervului optic necesită o abordare multidisciplinară implicând oftalmologi, neurochirurgi, neurologi, oncologi și radioterapeuți. Dacă aveți simptome sau semne care sugerează o tumoră a nervului optic, este esențial să consultați un oftalmolog pentru evaluare și recomandări ulterioare.