Zona zoster oftalmica, simptome, cauze, tratament

Zona zoster oftalmică este o infecție cauzată de virusul varicelo-zosterian, același virus care provoacă varicela. După ce o persoană are varicelă, virusul poate rămåne inactiv în rădăcinile nervoase timp de mulți ani. În anumite circumstanțe, cum ar fi imunosupresia sau stresul, virusul poate fi reactivat, conducånd la herpes zoster (zona zoster). Cånd zona zoster afectează ramura oftalmică a nervului trigemen (primul ram al nervului trigemen), aceasta este denumită zona zoster oftalmică.

Simptomele zonei zoster oftalmice pot include:

 1. Erupție cutanată: Bule dureroase care apar pe un singur latură a frunții, nasului și/sau pleoapei.
 2. Durere: O senzație de arsură sau țepire în zona afectată.
 3. Conjunctivită: Înroșirea și iritarea conjunctivei.
 4. Keratită: Inflamația corneei, care poate cauza sensibilitate la lumină, durere și scăderea vederii.
 5. Uveită: Inflamația uvéei, care poate cauza durere oculară și sensibilitate la lumină.
 6. Erozii corneene: Leziuni ale corneei care pot cauza disconfort și sensibilitate la lumină.
 7. Complicații secundare: Inflamația poate duce la complicații, cum ar fi glaucomul, cataracta sau cicatrizarea corneei.

Tratamentul zonei zoster oftalmice are ca scop reducerea duratei bolii, ameliorarea durerii și prevenirea complicațiilor. Tratamentul poate include:

 1. Medicamente antivirale: precum aciclovir, valaciclovir sau famciclovir. Acestea sunt cel mai eficiente atunci cånd sunt începute în primele 72 de ore de la debutul erupției.
 2. Medicamente pentru durere: pentru a ameliora durerea și disconfortul.
 3. Tratament topic: Picături sau unguente pentru ochi pentru a trata inflamația și a preveni infecțiile secundare.
 4. Steroizi: Acestea pot fi administrate oral sau sub formă de picături pentru ochi pentru a reduce inflamația. Utilizarea lor trebuie să fie monitorizată atent de un oftalmolog.
 5. Monitorizarea: Este importantă monitorizarea regulată de către un oftalmolog pentru a preveni și trata complicațiile.

Prevenția zonei zoster oftalmice include vaccinarea împotriva herpesului zoster. Această vaccinare este recomandată, în special, persoanelor peste 50 de ani sau celor care au riscuri ridicate de reactivare a virusului.