Coşul de cumpărături 0 View Shopping Cart

Nu ai niciun produs în coş.

Urticaria acvagenică

Urticaria acvagenică este o formă rară de urticarie, sau reacție alergică a pielii, care se produce la contactul cu apa. Aceasta poate apărea în urma expunerii la orice formă de apă, fie că este vorba de apă de ploaie, apă de duș, lacuri sau mări. Simptomele apar de obicei în decurs de minute de la contactul cu apa și pot dura de la 30 de minute până la câteva ore.

Simptome:

  • Eritem (înroșirea pielii)
  • Urticare (bubițe în relief, roșii, mâncărime intense) pe zonele de piele expuse la apă
  • Arsură sau senzație de înțepătură
  • Mâncărime intensă

Cauze: Mecanismul exact care provoacă urticaria acvagenică nu este pe deplin înțeles. Se crede că expunerea la apă declanșează eliberarea de histamină din celulele pielii, ceea ce duce la apariția simptomelor.

Diagnostic: Diagnosticul se bazează în principal pe istoricul pacientului și pe prezentarea simptomelor. Testarea poate implica aplicarea unei comprese cu apă pe piele timp de câteva minute și observarea reacției.

Tratament:

  1. Evitarea contactului cu apa cât este posibil.
  2. Antihistaminice, care pot ajuta la reducerea mâncărimilor și a altor simptome.
  3. Steroizi topici sau oral, în cazurile severe.

Prevenirea și gestionarea episoadelor implică evitarea contactului cu apa pe cât posibil și luarea de antihistaminice înainte de expunerea la apă, conform recomandărilor medicului. Din păcate, pentru cei care suferă de această afecțiune, dușurile, băile și alte forme de expunere la apă pot fi o provocare.

Dacă bănuiți că aveți urticarie acvagenică, este important să consultați un dermatolog sau alergolog pentru confirmarea diagnosticului și recomandări privind tratamentul și gestionarea simptomelor.