Urticaria cronica, simptome, cauze, tratament

Urticaria cronică reprezintă o afecțiune cutanată în care o persoană dezvoltă urticare (plăci roșii, în relief, pruriginoase) pentru mai mult de șase săptămâni. Aceasta poate fi extrem de deranjantă și afectează calitatea vieții pacientului.

Simptome:

 1. Plăci (bubițe în relief) roșii, pruriginoase care pot apărea oriunde pe corp.
 2. Mâncărime intensă.
 3. Pot apărea și angioedem (umflare a pielii în straturile mai profunde), ceea ce duce la buze, ochi sau alte părți ale feței umflate.

Cauze: Cauza exactă a urticariei cronice nu este adesea cunoscută. Poate fi legată de:

 1. Reacții autoimune: unde corpul atacă incorect propriile celule.
 2. Infecții sau boli.
 3. Stres.
 4. Alți factori declanșatori precum medicamente, alimente, venin de insecte, alcool, căldură, efort fizic, lumină solară, frig etc.

Diagnostic: Diagnosticul se bazează pe examenul clinic și istoricul simptomelor. În unele cazuri, se pot efectua teste alergologice, analize de sânge sau teste de provocare pentru a identifica cauza.

Tratament: Tratamentul urticariei cronice vizează atenuarea simptomelor și identificarea și eliminarea cauzei, dacă este posibil.

 1. Antihistaminice: Acestea sunt medicamentele de primă linie și pot fi extrem de eficiente. Unele dintre acestea pot provoca somnolență, dar există și opțiuni care nu au acest efect secundar.
 2. Corticosteroizi: Pot fi utilizați pentru scurt timp în cazuri severe.
 3. Inhibitori de leukotrien: precum montelukastul pot fi benefic în unele cazuri.
 4. Medicamente imunosupresoare: precum ciclosporina sau omalizumab (un anticorp monoclonal) pot fi utilizate în cazurile rezistente la tratament.
 5. Evitarea factorilor declanșatori: Dacă sunt identificați factori specifici care declanșează urticaria, aceștia trebuie evitați.

Este important ca pacienții cu urticarie cronică să fie în contact cu un dermatolog sau alergolog pentru managementul adecvat al afecțiunii. Pacienții trebuie de asemenea să fie conștienți de semnele și simptomele angioedemului laringian (umflarea gâtului), care este o urgență medicală și necesită tratament imediat.