Xeroderma pigmentosum, simptome, cauze, tratament

Xeroderma Pigmentosum (XP) este o boală genetică rară, recesivă autosomal, caracterizată prin hipersensibilitate extremă la radiațiile ultraviolete (UV) din lumina soarelui. Acest lucru se datorează unui defect în mecanismele de reparare a ADN-ului din celulele pielii, ceea ce predispune la deteriorări semnificative ale pielii și la dezvoltarea de tumori cutanate la o vârstă fragedă.

Semne și simptome:

 1. Sensibilitate severă la soare: Chiar și o expunere scurtă la soare poate cauza arsuri grave.
 2. Leziuni cutanate precoce: Piele uscată, pigmentare neregulată și aparitia de semne precoce ale îmbătrânirii pielii.
 3. Tumori cutanate: Apariția rapidă a leziunilor precanceroase și canceroase pe piele, inclusiv carcinom bazocelular, carcinom spinocelular și melanom malign.
 4. Probleme oculare: Leziuni la nivelul ochilor din cauza expunerii la UV, ceea ce poate duce la inflamație, cataractă și chiar orbire.
 5. Neurologic: O subgrupă de pacienți poate avea și probleme neurologice, cum ar fi surditate, tulburări de mișcare și retardare mintală.

Diagnostic:

 • Pe lângă semnele clinice și simptome, diagnosticul poate fi confirmat prin teste genetice care identifică mutații în genele responsabile de repararea ADN-ului.

Tratament:

 1. Protecția împotriva soarelui: Este esențială pentru a preveni deteriorarea pielii și apariția tumorilor. Acest lucru include purtarea de haine cu protecție UV, folosirea cremelor cu protecție solară cu factor de protecție înalt și evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf.
 2. Monitorizare regulată: Este importantă detectarea și tratamentul precoce al leziunilor cutanate și oculare.
 3. Chirurgie: Pentru excizia tumorilor cutanate.
 4. Tratamentul complicațiilor asociate: Cum ar fi problemele oculare sau neurologice.
 5. Terapia genică: Este în curs de cercetare pentru această afecțiune.

Prognostic:

 • Fără protecție adecvată și fără tratament, mulți pacienți cu XP dezvoltă tumori cutanate la vârsta de 10 ani și pot avea o speranță de viață redusă. Cu toate acestea, cu îngrijire adecvată și evitarea expunerii la soare, unii pacienți pot avea o viață relativ normală.