Urticarie solara, simptome, cauze, tratament

Urticaria solară este o reacție alergică la lumina soarelui și se manifestă prin apariția rapidă a unor pete roșii, pruriginoase pe piele, după expunerea la soare. Această afecțiune nu este legată de arsurile solare sau de căldura excesivă, ci este o reacție alergică a pielii la radiațiile ultraviolete.

Simptome:

  • Eritem (roșeață) și umflături pruriginoase, adesea însoțite de senzație de arsură sau måncărime intensă.
  • Simptomele apar de obicei în decurs de minute pånă la ore după expunerea la soare și pot persista ore sau zile.
  • Zonele cel mai frecvent afectate sunt cele expuse direct la soare: față, måini, gåt și de obicei acele zone care nu sunt în mod regulat expuse la soare.

Cauze: Mecanismul exact prin care se dezvoltă urticaria solară nu este pe deplin înțeles. Se crede că expunerea la radiațiile ultraviolete determină eliberarea de histamină și alte substanțe chimice din mastocitele din piele, ceea ce duce la apariția simptomelor.

Diagnostic:

  • Diagnosticul se bazează în principal pe istoricul medical și examenul clinic.
  • Un test de provocare, în care o mică zonă a pielii este expusă la lumină ultravioletă în condiții controlate, poate fi folosit pentru a confirma diagnosticul.

Tratament:

  1. Evitarea expunerii la soare: Este cea mai eficientă metodă de prevenire a episoadelor de urticaria solară. Asta înseamnă purtarea de îmbrăcăminte protectoare, folosirea cremelor cu factor de protecție solară ridicat și evitarea ieșirilor în timpul orelor cu intensitate solară maximă.
  2. Antihistaminice: Acestea pot ajuta la reducerea måncărimii și inflamației asociate cu urticaria solară.
  3. Corticosteroizi: În formele severe sau persistente, un curs scurt de corticosteroizi poate fi prescris pentru a reduce inflamația.
  4. PUVA sau fototerapie: Un tratament în care pielea este expusă la tipuri specifice de lumină ultravioletă, sub supraveghere medicală. Acest tratament poate ajuta la "obișnuirea" pielii cu lumina ultravioletă și la reducerea sensibilității la aceasta.

Dacă credeți că suferiți de urticaria solară, este important să consultați un dermatolog sau un alergolog pentru evaluare și recomandări de tratament adecvate.