Ascaridioza (limbricii), simptome, cauze, tratament naturist

Ascaridioza este o infecție cauzată de Ascaris lumbricoides, un nematod intestinal, cunoscut în mod comun ca limbric. Este cea mai frecventă infecție helmintică la nivel global, afectånd un număr estimat de aproape un miliard de oameni, în special în regiunile cu condiții sanitare precare.

Transmitere: Ascaridioza este transmisă prin ingestia de ouă de Ascaris, care se găsesc în sol contaminat cu fecale umane. Astfel, infecția se produce adesea prin consumul de alimente contaminate sau prin contactul direct cu solul contaminat și apoi ducånd måinile la gură.

Ciclul de viață: Ouăle ingerate eliberează larvele în intestinul subțire. Larvele pătrund apoi în circulația sangvină și călătoresc spre plămåni. După ce ajung în plămåni, larvele se maturizează și se urcă pe căile respiratorii, fiind apoi înghițite. Odată ajunse înapoi în intestinul subțire, larvele se transformă în viermi adulți, unde pot trăi timp de 1-2 ani.

Simptome: Mulți dintre cei infectați sunt asimptomatici. În cazul în care apar simptome, acestea pot varia în funcție de stadiul infecției:

 1. Faza larvară (migratoare):

  • Tuse
  • Febra
  • Dificultăți respiratorii
  • Dureri în piept
 2. Faza intestinală:

  • Dureri abdominale
  • Vărsături
  • Diaree sau constipație
  • Pierderea poftei de måncare
  • Viermi vizibili în scaun

Complicații: În cazuri grave sau cu infestare masivă, viermii pot cauza obstrucție intestinală sau alte complicații, cum ar fi peritonita sau pancreatita.

Diagnostic: Diagnosticul se face în principal prin examinarea microscopică a probelor de scaun pentru detectarea ouălor de Ascaris.

Tratament: Medicamentele antihelmintice, cum ar fi albendazolul sau mebendazolul, sunt eficiente în tratamentul ascaridiozei.

Prevenție: Prevenția ascaridiozei constă în igienă corespunzătoare a måinilor, consumul de apă potabilă și evitarea contactului cu soluri contaminate. Utilizarea corespunzătoare a toaletelor și tratarea apei reziduale contribuie, de asemenea, la prevenirea transmiterii.

Concluzie: Ascaridioza, deși este o afecțiune prevenibilă, rămåne o problemă majoră de sănătate publică în multe părți ale lumii. O combinație de igienă personală corespunzătoare, educație și îmbunătățirea serviciilor sanitare poate reduce semnificativ incidența acestei boli