Etiopatogenia bolilor inflamatorii intestinale, simptome, cauze, tratament

Bolile inflamatorii intestinale (BII) sunt afecțiuni cronice, autoimune, care cauzează inflamația tractului gastrointestinal. Cele mai cunoscute și frecvente două tipuri de BII sunt boala Crohn (BC) și colita ulceroasă (CU). Etiopatogenia BII este complexă și nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că rezultă din interacțiunea dintre factorii genetici, imuni, mediul înconjurător și microbiota intestinală.

 1. Factorii genetici: Există numeroase studii care au identificat gene asociate cu un risc crescut de a dezvolta BII. De exemplu, genele NOD2/CARD15 sunt asociate cu boala Crohn. Cu toate acestea, nu toți cei care au aceste gene vor dezvolta BII, ceea ce sugerează că factorii genetici cresc susceptibilitatea, dar nu sunt suficienți în sine pentru a cauza boala.

 2. Răspunsul imun: În BII, sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele sănătoase ale intestinului, cauzånd inflamație. Se crede că la unii indivizi, o infecție sau un alt declanșator extern provoacă un răspuns imunitar, dar după ce agentul infecțios este eliminat, răspunsul imunitar nu se oprește și începe să atace țesutul intestinal sănătos.

 3. Mediul înconjurător: Există anumiți factori de mediu care pot crește riscul de a dezvolta BII sau pot influența evoluția bolii. Aceștia includ:

  • Fumatul (asociat cu un risc crescut de boala Crohn și un risc redus de colita ulceroasă)
  • Utilizarea anumitor medicamente (cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene)
  • Dieta occidentală bogată în grăsimi și zaharuri
  • Infecțiile anterioare
  • Chirurgia abdominală
 4. Microbiota intestinală: Intestinul uman este colonizat de miliarde de bacterii, cunoscute colectiv sub numele de microbiotă. Se crede că dezechilibrele în această microbiotă (dismicrobism sau disbioză) pot contribui la dezvoltarea BII. Boala poate fi, în parte, rezultatul unei interacțiuni anormale între sistemul imunitar și microbiota intestinală.

Pe măsură ce cercetările avansează, este probabil ca înțelegerea exactă a etiopatogeniei BII să se clarifice și mai mult. Cu toate acestea, datorită naturii sale multifactoriale, este posibil ca diferiți indivizi să aibă cauze diferite sau combinații de cauze care contribuie la dezvoltarea și progresia bolii. Tratamentul BII este în mod obișnuit focalizat pe controlul inflamației și ameliorarea simptomelor, și poate include medicamente, terapie nutrițională și, în unele cazuri, intervenție chirurgicală.