Hepatocarcinomul fibrolamelar, simptome, cauze, tratament

Hepatocarcinomul fibrolamelar (HFL) este un tip rar de cancer hepatic care se diferențiază de forma mai comună de hepatocarcinom, cunoscută ca hepatocarcinom (HCC). HFL tinde să apară la persoane mai tinere care nu au o boală hepatică preexistentă sau ciroză.

Caracteristici:

  1. Vårstă și Prevalență: Afectează în principal adolescenții și tinerii adulți.
  2. Fără boli hepatice subiacente: Apare de obicei la persoane cu ficat sănătos, fără istoric de hepatită sau ciroză.
  3. Apariție: HFL prezintă un model distinctiv de creștere, cu benzi alternative de celule tumorale și țesut fibros. Această caracteristică îi dă numele și o face diferită de alte forme de cancer hepatic.
  4. Simptome: Multe cazuri sunt asimptomatice în stadiile incipiente. Pe măsură ce boala progresează, pacienții pot prezenta dureri abdominale, pierdere în greutate, o masă palpabilă în abdomen și, uneori, icter.

Diagnostic:

  1. Imagistică: Tomografia computerizată (CT) și rezonanța magnetică (RM) sunt adesea folosite pentru a vizualiza tumora.
  2. Biopsie: Poate fi efectuată pentru a confirma diagnosticul și pentru a distinge HFL de alte tipuri de tumori hepatice.
  3. Markeri tumorali: HFL nu crește în mod tipic nivelul alfafetoproteinei (AFP), un marker tumoral adesea crescut în hepatocarcinom.

Tratament:

  1. Chirurgie: Este abordarea de tratament preferată pentru HFL. Dacă tumora este localizată și ficatul funcționează corect, chirurgia pentru a îndepărta tumora poate fi curativă.
  2. Transplant de ficat: Poate fi luat în considerare pentru pacienții care nu sunt buni candidați pentru chirurgia de rezecție.
  3. Tratamente adjuvante: Radioterapia, chimioterapia sau terapia target pot fi considerate în funcție de stadiul bolii și de extinderea tumorii.

Prognostic:

Prognosticul pentru HFL poate fi mai bun decåt pentru hepatocarcinomul tradițional, mai ales dacă este detectat și tratat în stadii incipiente. Cu toate acestea, fiecare caz este unic, iar evoluția bolii depinde de mărimea, localizarea și extinderea tumorii, precum și de starea generală de sănătate a pacientului.

Deși HFL este rar, este important să fie cunoscut și recunoscut deoarece se prezintă la o populație diferită de cea tipică pentru alte cancere hepatice și necesită o abordare specifică în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul.