Hernia ombilicala, simptome, cauze, tratament | Farmacia Canadiana

Hernia ombilicală apare atunci când o porțiune din intestin sau din alt conținut abdominal proeminează printr-o zonă slabă sau o deschidere la nivelul mușchilor din jurul buricului (ombilic). Acest tip de hernie este cel mai frecvent observat la nou-născuți, dar poate apărea și la adulți.

Cauze:

 1. La nou-născuți: Hernia ombilicală poate apărea dacă mușchii din jurul ombilicului nu se închid complet după naștere.
 2. La adulți: Cauzele includ:
  • Creșterea presiunii în abdomen, cauzată de sarcină, ridicarea de greutăți, constipație sau lichid în abdomen.
  • Obezitatea.
  • Chirurgie abdominală anterioară.

Simptome:

 • O umflătură sau proeminență la nivelul buricului, care poate deveni mai evidentă atunci când persoana tușește, strănută sau se tensionează.
 • Durere sau disconfort în zona afectată.
 • La nou-născuți, adesea nu există alte simptome în afară de umflătură.

Diagnostic:

Diagnosticul de hernie ombilicală se face adesea prin examinare fizică. Uneori, pot fi necesare teste imagistice, cum ar fi ecografia sau tomografia computerizată, pentru a evalua dimensiunea și conținutul herniei.

Tratament:

 1. La nou-născuți: Multe hernii ombilicale se închid singure până la vârsta de 1-2 ani. Dacă hernia nu se închide până la vârsta de 4-5 ani sau dacă devine foarte mare, poate fi necesară intervenția chirurgicală.
 2. La adulți: Herniile ombilicale la adulți nu se închid singure și pot avea un risc crescut de complicații, astfel că tratamentul chirurgical este adesea recomandat. Intervenția chirurgicală implică împingerea conținutului herniei înapoi în abdomen și repararea deschiderii sau a zonei slabe cu suturi și/sau cu o plasă specială.

După intervenția chirurgicală, pacienții pot necesita repaus și evitarea activităților fizice intense pentru o perioadă, pentru a permite vindecarea corespunzătoare. Este esențial ca pacienții cu simptome ale herniei ombilicale să consulte un medic pentru evaluare și recomandări de tratament.