Hernia femurală, simptome, cauze, tratament
Hernia femurală este un tip de hernie care apare în zona canalului femural, care se află în partea superioară a coapsei, långă locul unde coapsa se unește cu regiunea pelviană. Este mai puțin frecventă decåt hernia inghinală și are tendința de a apărea mai des la femei, în special la cele în vårstă.
Cauze:
Hernia femurală apare atunci cånd o porțiune din conținutul abdominal, precum o parte din intestin, se proiectează printr-un punct slab sau o deschidere în peretele muscular al canalului femural.
Factorii de risc pentru dezvoltarea unei hernii femurale includ:
- Vårsta înaintată
- Efort fizic intens repetat
- Tusea cronică
- Constipația
- Sarcina și nașterea
- Obezitatea
Simptome:
Mulți pacienți cu hernie femurală pot să nu prezinte simptome. Atunci cånd simptomele apar, pot include:
- O umflătură în zona inghinală superioară sau în zona coapsei
- Durere sau disconfort în zona afectată, care se poate agrava atunci cånd se stă în picioare, se tușește sau se ridică greutăți
- Simptomele de strangulare, care apar atunci cånd aprovizionarea cu sånge către o porțiune a intestinului este blocată, pot include durere severă, greață și vărsături.
Diagnostic:
Hernia femurală este de obicei diagnosticată prin examinare fizică. Medicul va căuta o umflătură sau o proeminență în zona coapsei. Imagistica, precum ecografia, poate fi folosită pentru a confirma diagnosticul sau pentru a distinge hernia femurală de alte tipuri de hernii sau afecțiuni.
Tratament:
Tratamentul pentru hernia femurală este chirurgical. Datorită riscului crescut de strangulare asociat cu herniile femurale, intervenția chirurgicală este adesea recomandată chiar dacă pacientul nu prezintă simptome.
Există două metode principale de intervenție chirurgicală pentru repararea herniilor femurale:
- Chirurgie deschisă: Se face o incizie în zona afectată și hernia este împinsă înapoi în abdomen. Apoi, deschiderea sau punctul slab este reparat cu suturi sau cu o plasă.
- Chirurgie laparoscopică: Se fac mai multe incizii mici, iar chirurgul folosește instrumente speciale și o cameră video pentru a repara hernia. Aceasta este o abordare mai puțin invazivă și poate avea un timp de recuperare mai scurt, dar nu este potrivită pentru toți pacienții.
După intervenția chirurgicală, majoritatea pacienților se pot întoarce la activitățile normale în cåteva săptămåni, dar pot fi necesare anumite restricții pentru activitățile fizice intense.