Hernia Spiegel, simptome, cauze, tratament

Hernia Spiegel este un tip rar de hernie ventrală care apare lateral față de mușchii drepti ai abdomenului, în zona fasciei Spiegel. Fascia Spiegel este o bandă densă de țesut care se întinde de la creasta iliacă la linia semilunară (o linie curbată pe peretele abdominal anterior). Deși este rară, reprezentând doar aproximativ 1% din herniile ventrale, recunoașterea ei este crucială din cauza riscului potențial de complicații.

Cauze:

Cauzele herniei Spiegel nu sunt întotdeauna clare, dar pot include:

  • Creșterea presiunii intra-abdominale, ca în cazul tusei cronice, constipației sau ridicării greutăților.
  • Slăbirea naturală a peretelui abdominal datorită vârstei.
  • Trauma sau intervenții chirurgicale anterioare în zona respectivă.

Simptome:

  • Durere sau disconfort la nivelul abdomenului lateral, adesea agravată de efort sau la sfârșitul zilei.
  • Prezența unei umflături sau proeminențe în zona fasciei Spiegel, care poate fi mai evidentă atunci când pacientul tușește sau se tensionează.
  • Uneori, simptomele pot fi vagi și pot include doar durere fără prezența unei umflături evidente.

Diagnostic:

Diagnosticul se bazează pe examenul clinic, dar poate fi dificil doar cu examinarea fizică din cauza localizării sale. Imagistica, cum ar fi ecografia sau tomografia computerizată (CT), poate fi folosită pentru a confirma diagnosticul și pentru a evalua dimensiunea și conținutul herniei.

Tratament:

Tratamentul herniei Spiegel este chirurgical, dat fiind riscul de complicații, cum ar fi strangularea. Operația poate fi realizată prin abordare tradițională (deschisă) sau laparoscopică. Chirurgia implică împingerea conținutului herniei înapoi în cavitatea abdominală și repararea defectului cu suturi și/sau plasă. Alegerea metodei chirurgicale depinde de dimensiunea herniei, de experiența chirurgului și de starea generală de sănătate a pacientului.

După operație, pacientului i se va recomanda evitarea activităților care cresc presiunea intra-abdominală pentru o perioadă, pentru a preveni recidiva și a permite vindecarea adecvată.