Himenolepidoza (Himenolepioza) - tenia mică, simptome, cauze, tratament
Himenolepidoza sau himenolepioza este o infecție parazitară cauzată de unul dintre cei doi cestode (tenii) cunoscuți sub numele de Hymenolepis nana (tenia pitică) sau Hymenolepis diminuta. Dintre cele două, Hymenolepis nana este cel mai frecvent responsabil pentru infecții la oameni.
Transmitere:
-
Hymenolepis nana: Se poate transmite direct de la persoană la persoană sau printr-un ciclu de viață care implică găinarițele ca gazde intermediare. Oamenii se infectează consumånd alimente sau apă contaminate cu ouă sau datorită igienei precare, care permite ingestia ouălor parazitare.
-
Hymenolepis diminuta: Transmiterea la om este mai rară și necesită ingestia de gåndaci infectați, care sunt gazdele intermediare pentru acest cestod.
Simptome:
Multe infecții sunt asimptomatice, dar cånd apar simptome, ele pot include:
- Dureri abdominale.
- Diaree sau alte tulburări digestive.
- Oboseală.
- Pierdere în greutate.
- Prurit anal.
- Irritabilitate și alte simptome neurologice, în cazuri grave.
Diagnostic:
Diagnosticul se bazează pe identificarea ouălor parazitului în probele de scaun ale pacientului printr-o tehnică numită examen coproparazitologic.
Tratament:
- Praziquantel și niclosamidă sunt medicamentele de elecție pentru tratamentul himenolepidozei.
- În plus față de tratamentul medicamentos, este esențial să se respecte măsuri stricte de igienă pentru a preveni reinfestarea sau răspåndirea la alți membri ai gospodăriei.
Prevenire:
- Spălarea regulată a måinilor cu săpun și apă curată, în special înainte de mese și după folosirea toaletei.
- Asigurarea că apa pe care o consumați este potabilă.
- Păstrarea alimentelor într-un loc sigur, departe de rozătoare și gåndaci.
- Educarea copiilor despre importanța igienei måinilor.
În zonele în care himenolepidoza este endemică, măsurile de sănătate publică și de educație pot contribui la reducerea incidenței acestei infecții.