Tumora Klatskin, simptome, cauze, tratament

Tumora Klatskin, cunoscută și sub denumirea de colangiocarcinom hilar, este o formă rară de cancer care se dezvoltă în zona de bifurcare a căilor biliare intrahepatice, unde conductele biliare principale se divid în două părți. Această afecțiune este asociată cu simptome grave și poate necesita tratament specializat. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratamentul tumorii Klatskin:

Simptome:

Simptomele tumorii Klatskin pot include:

 1. Icterus: Colorarea pielii și a ochilor în galben (icter) este un simptom frecvent, deoarece tumora poate bloca fluxul normal al bilei.

 2. Durere abdominală: Durerea sau disconfortul în zona superioară a abdomenului poate apărea.

 3. Pierderea în greutate: Persoanele afectate pot experimenta o scădere semnificativă în greutate.

 4. Mâncărime: Icterul și acumularea de bilirubină în organism pot provoca mâncărime a pielii.

 5. Febră: Uneori, infecția conductelor biliare poate duce la febră.

Cauze:

Cauza exactă a tumorii Klatskin nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că factorii de risc pot include:

 1. Infecția cu helicobacter pylori: Aceasta este o bacterie care a fost asociată cu un risc crescut de colangiocarcinom.

 2. Prezența calculilor biliari: Calculii biliari pot afecta conductele biliare și pot crește riscul de inflamație și infecție, care pot contribui la dezvoltarea tumorii.

 3. Expunerea la substanțe chimice toxice: Anumite substanțe chimice sau substanțe chimice utilizate în industrie pot crește riscul de colangiocarcinom.

Tratament:

Tratamentul tumorii Klatskin depinde de stadiul bolii și de starea generală a pacientului. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Chirurgie: Îndepărtarea chirurgicală a tumorii, cunoscută sub numele de rezecție hepatică, poate fi o opțiune în cazurile în care tumora este localizată și poate fi complet îndepărtată.

 2. Radioterapie: Radioterapia poate fi utilizată pentru a distruge celulele canceroase și a controla creșterea tumorii.

 3. Chimioterapie: Chimioterapia poate fi folosită pentru a trata sau controla tumora, în special în cazurile în care operația nu este o opțiune sau pentru a preveni recurența.

 4. Endoscopie și stenturi: Pentru ameliorarea simptomelor și pentru deblocarea căilor biliare, se pot utiliza proceduri endoscopice sau stenturi.

Este important să căutați asistență medicală imediată dacă prezentați simptome sugestive de tumora Klatskin, deoarece diagnosticul și tratamentul timpurii pot îmbunătăți șansele de supraviețuire și calitatea vieții. Un echipă medicală specializată în oncologie hepatică poate furniza evaluarea și tratamentul adecvat.