Boala renala cronica - afectarea osoasa si a metabolismului mineral, simptome, cauze, tratament

Boala renală cronică (BRC) are numeroase efecte pe termen lung asupra diferitelor sisteme din organism, inclusiv asupra oaselor și metabolismului mineral. Aceste modificări, adesea denumite "tulburări minerale și osoase ale bolii renale cronice" (CKD-MBD), pot provoca probleme semnificative și pot reduce calitatea vieții pacienților afectați.

Modificările Cheie în CKD-MBD Includ:

 1. Hipocalcemia: Rinichii afectați nu pot converti vitamina D în formă activă, necesară pentru absorbția calciului din intestin.
 2. Hiperfosfatemia: Rinichii nu pot excreta fosfatul în mod corespunzător, ceea ce duce la niveluri crescute de fosfat în sånge.
 3. Hiperparatiroidism Secundar: Nivelele scăzute de calciu și nivelurile crescute de fosfat stimulează glandele paratiroide să secrete parathormon (PTH) în exces.
 4. Osteodistrofie Renală: Modificările în metabolismul mineral pot duce la slăbirea oaselor și dezvoltarea altor anomalii osoase.

Simptome și Complicații:

 • Durere osoasă și fracturi
 • Calcificări vasculare, contribuind la boala cardiovasculară
 • Deformități osoase, inclusiv deformări ale oaselor lungi și ale craniului

Management și Tratament:

 1. Controlul Fosfatului: Dieta cu conținut redus de fosfat și chelatorii de fosfat pot ajuta la controlul nivelurilor de fosfat.
 2. Suplimente cu Vitamina D și Analogii: Acestea pot ajuta la creșterea nivelurilor de calciu și la reducerea nivelurilor de PTH.
 3. Calcimimetice: Aceste medicamente pot reduce secreția de PTH.
 4. Managementul Dietei: Dieta săracă în proteine și săracă în săruri poate fi utilă în gestionarea complicațiilor metabolice și renale.
 5. Transplant de Rinichi: Poate reprezenta o opțiune curativă pentru unele persoane cu BRC și poate rezolva multe dintre tulburările asociate cu CKD-MBD.

Controlul atent al CKD-MBD poate reduce riscul de fracturi, maladii cardiovasculare și alte complicații severe ale bolii renale cronice. Acest management implică frecvent o combinație de modificări ale stilului de viață, medicamente și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.