Glicina

Ce este glicina?

Glicina este al doilea cel mai răspândit aminoacid găsit în enzimele și proteinele umane, motiv pentru care are roluri în aproape fiecare parte a corpului. Este unul dintre cei 20 de aminoacizi folosiți pentru a produce proteine ​​în organism, care formează țesutul care formează organele, articulațiile și mușchii. Dintre proteinele din organism, este concentrată în colagen n (cea mai abundentă proteină la oameni și la multe mamifere) și, de asemenea, în gelatină (o substanță făcută din colagen).

Unele dintre cele mai atractive atribute includ promovarea unei creșteri mai bune a mușchilor, ajutarea la vindecarea mucoasei tractului gastrointestinal și încetinirea pierderii cartilajului în articulații și piele. Potrivit unor cercetări, glicina poate fi folosită pentru a ajuta la reducerea simptomelor la persoanele care suferă de afecțiuni precum ulcer, artrită, sindrom de intestin permeabil, diabet, insuficiență renală și cardiacă, tulburări neurocomportamentale, oboseală cronică, tulburări de somn și chiar anumite tipuri de cancer.

Beneficiile Glicinei

1. Promovează creșterea musculară

S-a descoperit că glicina ajută la inhibarea deteriorării țesutului proteic valoros care formează mușchi și stimulează recuperarea musculară. De fapt, este considerat un aminoacid anti-îmbătrânire datorită modului în care ajută la menținerea masei musculare slabe până la bătrânețe, stimulează secreția de hormon de creștere uman, previne pierderea cartilajului în articulații și chiar îmbunătățește energia în timpul zilei, performanța fizică și mentală.

În plus, studiile sugerează că pare să beneficieze producția și reglarea hormonilor, ajutând organismul să sintetizeze în mod natural hormonii steroizi care reglează raportul dintre grăsime și masa musculară și controlează consumul de energie.

2. Repara si protejeaza articulatiile si cartilajele

Împreună cu alți aminoacizi, glicina joacă un rol în formarea colagenului, promovând creșterea și funcționarea articulațiilor, tendoanelor și ligamentelor. Aproximativ o treime din colagen este compusă din glicină, iar colagenul este crucial pentru formarea țesutului conjunctiv care menține articulațiile flexibile și capabile să reziste la șocuri.

Acesta este motivul pentru care hidrolizatul de colagen este adesea folosit pentru tratamentul bolilor degenerative ale articulațiilor, cum ar fi osteoartrita. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, este deosebit de important să consumăm suficiente proteine ​​(aminoacizi) pentru a repara țesuturile deteriorate din articulații care suferă din cauza deteriorării continue a radicalilor liberi.

3. Îmbunătățește digestia

Aminoacizii, inclusiv glicina și prolina, ajută la reconstrucția țesutului care căptușește tractul digestiv, menținând particulele alimentare și bacteriile în interiorul intestinului, unde le aparțin, mai degrabă decât să permită formarea unor orificii minuscule care trec particulele în fluxul sanguin, unde declanșează inflamația.

Glicina ajută la formarea a două dintre cele mai importante substanțe care alcătuiesc mucoasa intestinală: colagenul și gelatina. Colagenul și gelatina ajută persoanele cu alergii și sensibilități alimentare să tolereze alimentele mai ușor, pot calma mucoasa tractului gastro-intestinal la persoanele cu boli inflamatorii intestinale sau indigestie (inclusiv sindromul de intestin permeabil, IBS, Crohn, colita ulcerativă și refluxul acid) și chiar promovează echilibrul probiotic și creșterea.

4. Încetinește efectele îmbătrânirii și întărește sistemul imunitar

Glicina ajută la formarea glutationului, un antioxidant valoros care este folosit pentru a preveni deteriorarea celulară și diverse semne de îmbătrânire. În anumite studii, s-a descoperit chiar că glicina ajută la prevenirea mutațiilor celulare care duc la cancer.

Există unele dovezi că utilizarea terapiei cu aminoacizi țintite poate preveni creșterea celulelor canceroase prin întreruperea aprovizionării cu energie și poate ajuta la reducerea inflamației, care este legată de numeroase alte afecțiuni cronice, în afară de cancer.

5. Calmează nervii și hrănește creierul

Studiile arată că glicina beneficiază de performanța cognitivă și de sistemul nervos central datorită modului în care joacă un rol în sinteza metabolică a anumitor nutrienți pe care creierul și nervii îi folosesc pentru energie. Un exemplu este modul în care ajută la reglarea impulsurilor nervoase în întregul corp prin echilibrarea nivelurilor de electroliți, cum ar fi calciul, clorura și potasiul.

Datorită rolului său atât în ​​funcțiile nervoase, cât și în cele ale neurotransmițătorilor, glicina poate îmbunătăți somnul, performanța mentală, senzațiile corporale, dispozițiile, memoria și comportamentele. De exemplu, glicina funcționează cu alți aminoacizi, inclusiv taurina și acidul gamma-aminobutiric (GABA), ca neurotransmițător inhibitor.

6. Combate oboseala si promoveaza un somn odihnitor

Datorită rolurilor sale în sistemul nervos central și sistemul digestiv, efectele glicinei pot include contribuția la creșterea nivelului de energie, echilibrarea zahărului din sânge și prevenirea oboselii. Poate fi folosit pentru a calma anxietatea sau nervozitatea care vă ține treaz noaptea și vă împiedică să dormiți bine – în plus, ajută la aducerea directă de nutrienți în celule și țesuturi pentru energie în orice moment al zilei.

7. Sprijină sănătatea inimii

Glicina poate contribui la sănătatea inimii prin prevenirea acumulării de compuși legați de ateroscleroză, îmbunătățirea utilizării oxidului nitric și, în consecință, îmbunătățirea fluxului sanguin și scăderea tensiunii arteriale. Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale glicinei susțin și mai mult rolul său potențial în reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă.

8. Ajută la gestionarea diabetului

Glicina poate ajuta persoanele cu diabet de tip 2 prin îmbunătățirea răspunsului la insulină. S-a observat că glicina poate crește secreția de insulină la persoanele sănătoase, sugerând că ar putea ajuta la îmbunătățirea răspunsului afectat la insulină la cei cu diabet de tip 2. S-a demonstrat că suplimentele cu glicină stimulează un hormon intestinal care crește capacitatea insulinei de a elimina glucoza din fluxul sanguin, ajutând potențial la gestionarea și prevenirea diabetului.

Nu esistă produse care să se potrivească cu această selecţie