Amaurosis fugax, simptome, cauze, tratament

Amaurosis fugax este un termen care descrie o scădere bruscă și temporară a vederii, de obicei într-un singur ochi. Această pierdere a vederii durează de obicei doar câteva minute și apoi vederea se restabilește complet. Amaurosis fugax este adesea descrisă ca o "perdea" care coboară peste câmpul vizual și apoi se ridică.

Cauze: Amaurosis fugax este adesea cauzată de un spasm temporar sau de un mic cheag de sânge care blochează fluxul de sânge către nervul optic sau retina. Cauzele comune includ:

 1. Embolie - Un mic cheag de sânge sau o particulă de colesterol se poate desprinde dintr-o arteră mai mare (adesea din artera carotidă) și poate bloca temporar una dintre arterele mai mici care alimentează retina.
 2. Spasm arterial - O arteră care alimentează retina se contractă brusc, reducând fluxul de sânge.
 3. Alte cauze - presiune oculară crescută, inflamație, migrenă.

Factori de risc:

 • Boli vasculare, cum ar fi ateroscleroza (îngroșarea și îngustarea arterelor)
 • Fumatul
 • Hipertensiune arterială
 • Diabet
 • Colesterol ridicat

Diagnostic: Dacă aveți un episod de amaurosis fugax, este important să consultați un medic cât mai curând posibil. Deși episodul în sine poate fi de scurtă durată și poate părea inofensiv, poate fi un semnal de avertizare pentru un accident vascular cerebral (AVC) iminent. Medicul va face o anamneză detaliată și vă va examina ochii. S-ar putea să aveți nevoie de teste de imagistică, cum ar fi o ecografie Doppler a arterelor carotide sau o angiografie cerebrală.

Tratament: Tratamentul pentru amaurosis fugax se concentrează pe prevenirea cauzelor subiacente:

 1. Dacă cauza este un cheag de sânge, se pot prescrie medicamente antiplachetare, cum ar fi aspirina.
 2. Dacă artera carotidă este semnificativ îngustată din cauza plăcilor de aterom, s-ar putea recomanda o procedură chirurgicală numită endarterectomie carotidă pentru a îndepărta placa.
 3. Controlul factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea, colesterolul ridicat sau diabetul, este esențial.
 4. Dacă migrena este cauza, se pot prescrie medicamente pentru prevenirea migrenelor.

Orice simptom de amaurosis fugax necesită evaluare medicală imediată, deoarece poate reprezenta un avertisment pentru un posibil accident vascular cerebral în viitor.