Anomalii congenitale ale corneei, simptome, cauze, tratament

Corneea este partea clară și transparentă a ochiului care acoperă irisul și pupila. Anomaliile congenitale ale corneei pot afecta structura, dimensiunea sau funcția acesteia. Următoarele sunt cåteva dintre cele mai frecvente anomalii congenitale ale corneei:

  1. Microcornee: Corneea are un diametru mai mic decåt normalul. Aceasta poate fi izolată sau asociată cu alte afecțiuni oculare sau sindroame sistemice.

  2. Megalocorneea: Este opusul microcorneei, unde corneea este anormal de mare. Poate fi asociată cu glaucom congenital.

  3. Cornee plană: Aceasta se referă la o cornee cu o curbura mai puțin accentuată decåt normal.

  4. Distrofii corneene congenitale: Există mai multe tipuri de distrofii corneene care pot fi prezente la naștere sau pot apărea în copilărie. Acestea pot cauza opacifierea corneei, reducerea vederii și alte simptome. Distrofia corneei de tip Peters este un exemplu.

  5. Sclerocornea: În această afecțiune, corneea seamănă cu sclera (partea albă a ochiului), fiind opacă și lipsită de transparență normală.

  6. Dermoidele corneene: Sunt tumori benigne care pot conține țesut cutanat, păr și uneori țesut adipos. Ele apar ca niște noduli galbeni sau albi pe suprafața corneei.

  7. Opacitățile corneene: Acestea sunt zone opace pe cornee care pot fi prezente la naștere sau pot apărea în copilărie. Ele pot fi cauzate de infecții, traume sau alte afecțiuni.

  8. Aniridia: Deși este în primul rånd o afecțiune a irisului, aniridia (absența irisului) poate avea implicații asupra corneei. La persoanele cu aniridia, corneea poate fi afectată și poate deveni opacă.

  9. Cornee în formă de inel: Aceasta este o condiție în care corneea are forma unui inel și este legată de alte malformații oculare.

Este important să se identifice și să se trateze anomaliile corneene congenitale cåt mai devreme posibil pentru a maximiza potențialul vizual al copilului și pentru a preveni complicațiile ulterioare. În unele cazuri, poate fi necesară transplantul de cornee pentru a îmbunătăți vederea.