Astigmatismul, simptome, cauze, tratament

Astigmatismul este o afecțiune a ochiului în care corneea sau cristalinul are o formă neregulată, ceea ce duce la vedere încețoșată sau distorsionată. În loc să aibă o formă perfect sferică, la persoanele cu astigmatism, corneea sau cristalinul poate avea o formă mai asemănătoare cu cea a unui ou. Această formă neregulată face ca lumina să se refracte și să se focalizeze în mai multe puncte pe retină, în loc de un singur punct, ceea ce cauzează vederea distorsionată sau neclară.

Simptomele astigmatismului includ:

  • Vedere încețoșată sau distorsionată la toate distanțele
  • Oboseală oculară sau disconfort
  • Dureri de cap
  • Nevoie de a clipi frecvent
  • Dificultate în a vedea clar la lumină slabă

Cauze:

Astigmatismul este adesea prezent de la naștere, dar poate să apară sau să se modifice în timp. Poate fi cauzat de presiuni anormale asupra ochilor sau de leziuni. De asemenea, poate să apară după anumite tipuri de intervenții chirurgicale la ochi, cum ar fi operația de cataractă.

Tipuri:

  • Astigmatism regulat: Acesta este cel mai frecvent tip și se referă la cånd corneea se curbează mai mult într-o direcție decåt în alta. De obicei, aceste curbături sunt dispuse perpendicular una față de alta.

  • Astigmatism iregular: În acest caz, corneea este curbată în mai multe direcții diferite. Acesta este mai puțin comun și poate fi cauzat de leziuni oculare care au lăsat cicatrici pe cornee sau de boli precum cheratoconul.

Tratament:

Astigmatismul se corectează de obicei cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact sau intervenții chirurgicale.

  1. Ochelari: Lentilele cilindrice sunt folosite pentru a corecta astigmatismul.
  2. Lentile de contact: Există lentile de contact speciale pentru astigmatism, cunoscute sub numele de lentile torice.
  3. Intervenții chirurgicale: Procedee precum LASIK sau PRK pot fi folosite pentru a corecta astigmatismul, remodelånd corneea pentru a-i oferi o formă mai regulată.

Este important să efectuați controale oftalmologice regulate, deoarece astigmatismul poate să se modifice în timp. Un diagnostic precoce și o corectare adecvată pot ajuta la prevenirea problemelor de vedere pe termen lung.