Ambliopia (ochiul leneș), simptome, cauze, tratament

Ambliopia, adesea numită "ochiul leneș", este o afecțiune oftalmologică în care un ochi nu ajunge să se dezvolte corect sau să atingă acuitatea vizuală normală, chiar și cu corecția lentilelor. Ambliopia este cea mai frecventă cauză de pierdere a vederii la copii și tineri adulți.

Cauze:

 1. Strabism - este cauza cea mai comună de ambliopie. Dacă un ochi se deviază în mod regulat (adesea numit "ochi stramb"), creierul poate începe să ignore semnalele provenite de la acesta, ceea ce duce la dezvoltarea ambliopiei în ochiul deviat.
 2. Anizometropia - o diferență mare de refracție între doi ochi. Dacă un ochi este mult mai miop sau hipermetrop decåt celălalt, acesta poate deveni ambliop.
 3. Obstrucția vizuală - orice condiție care împiedică vederea normală într-un ochi în timpul dezvoltării poate duce la ambliopie. De exemplu, cataracta congenitală.

Simptome:

 • Acuitate vizuală scăzută într-un ochi
 • Devierea unui ochi
 • Necesitatea de a se apropia foarte mult de obiecte pentru a le vedea
 • Stråmbarea capului sau închiderea unui ochi pentru a vedea

Diagnostic: Diagnosticul se bazează pe examinarea oftalmologică și pe teste de acuitate vizuală. Un medic oftalmolog va exclude alte cauze de scăderea vederii, cum ar fi boli oculare.

Tratament: Scopul tratamentului este de a stimula utilizarea ochiului ambliop, forțånd astfel creierul să îl recunoască din nou. Metodele includ:

 1. Ocluzia - Purtarea unui plasture pe ochiul sănătos pentru a forța utilizarea ochiului ambliop. Durata de purtare a plasturelui poate varia în funcție de vårstă și de severitatea ambliopiei.
 2. Picăturile de atropină - La unii pacienți, picăturile de atropină pot fi folosite pentru a încețoșa vederea ochiului dominant, forțånd astfel utilizarea ochiului ambliop.
 3. Corectarea refracției - Ochelarii pot fi prescriși pentru a corecta problemele de refracție în ambliopie.
 4. Terapie vizuală - Exerciții specifice pentru a ajuta la dezvoltarea și îmbunătățirea vederii în ochiul ambliop.

Este foarte important să se înceapă tratamentul ambliopiei cåt mai devreme posibil. Cu cåt tratamentul începe mai devreme, cu atåt sunt mai mari șansele de reușită. Dacă ambliopia este detectată și tratată înainte de vårsta de 7-8 ani, de obicei, vederea poate fi restabilită aproape normală. Tratamentul după această vårstă poate fi mai puțin eficace.