Sindromul de retractie a pleoapelor, simptome, cauze, tratament

Sindromul de retracție a pleoapelor este o afecțiune în care una sau ambele pleoape superioare sunt anormal de ridicate, ceea ce face ca albii ochiului (sclera) să fie vizibil deasupra irisului. Aceasta poate fi asociată cu o varietate de cauze.

Caracteristicile și aspectele asociate cu sindromul de retracție a pleoapelor includ:

  1. Expozitie anormală a sclerei: În mod normal, marginea superioară a irisului se aliniază cu marginea superioară a pleoapei superioare. În sindromul de retracție a pleoapelor, se poate vedea o porțiune a sclerei deasupra irisului.

  2. Simptome asociate: Acestea pot include ochi uscați, datorită expunerii excesive a suprafeței ochiului, și disconfort sau iritare.

  3. Alte simptome oculare: În unele cauze ale sindromului de retracție a pleoapelor, pacienții pot prezenta și alte simptome, cum ar fi tulburări de mișcare oculară sau proptoză (ochi proeminenți).

Cauze comune ale sindromului de retracție a pleoapelor includ:

  1. Boala Graves (oftalmopatia tiroidei): Aceasta este, probabil, cea mai cunoscută cauză. Este o afecțiune autoimună în care ochiul este atacat de sistemul imunitar, provocând inflamație și edem în țesuturile din spatele ochiului. Aceasta poate determina proptoză și retracție palpebrală.

  2. Leziuni sau chirurgie anterioară a pleoapelor: Orice intervenție chirurgicală sau traumă care afectează mușchii sau tendoanele pleoapelor poate duce la retracție a pleoapelor.

  3. Afecțiuni inflamatorii: Alte boli inflamatorii ale ochiului sau orbitei pot provoca retracție a pleoapelor.

  4. Tumori ale orbitei: Maselor crescând în orbita (cavitatea oculară) pot impinge ochiul înainte, provocând retracție a pleoapelor.

  5. Anomalii congenitale: În unele cazuri, retracția pleoapelor poate fi prezentă de la naștere.

Tratamentul sindromului de retracție a pleoapelor depinde de cauza sa subiacentă. De exemplu, în boala Graves, tratamentul poate include medicamente antiinflamatoare, radioterapie sau chirurgie. În cazurile în care retracția pleoapelor provoacă disconfort semnificativ sau probleme cosmetice, chirurgia de corectare a poziției pleoapei poate fi luată în considerare.