Boala vacii nebune, simptome, cauze, tratament

Boala vacii nebune, cunoscută și sub numele de encefalopatia spongiformă bovină (ESB), este o boală neurodegenerativă fatală la bovine, care se caracterizează prin comportament anormal, dificultăți de mers, schimbări de temperament și pierderea progresivă a coordonării fizice. Ulterior, boala conduce la decesul animalului.

Simptome

La bovine, simptomele includ:

  • Schimbări comportamentale, cum ar fi nervozitate sau agresivitate.
  • Incoordonare și dificultăți de mers.
  • Scădere în greutate, în ciuda apetitului păstrat.
  • Reducerea producției de lapte.
  • Tremor muscular.
  • Letargie.

Simptomele apar la câțiva ani după infectare, deoarece boala are o lungă perioadă de incubație.

Cauze

La fel ca și alte encefalopatii spongiforme transmisibile (EST), ESB este cauzată de prioni, care sunt forme infecțioase de proteine ​​normale cunoscute sub numele de proteine prionice celulare. În cazul ESB, se crede că prionii patogeni provin de la utilizarea făinii de carne și oase contaminată în furajele pentru bovine.

Diagnostic

Diagnosticul de ESB se face de obicei prin testarea post-mortem a creierului animalului, căutând modificări specifice prionilor și leziuni ale țesutului cerebral.

Impactul asupra sănătății umane

O preocupare majoră legată de ESB este potențiala sa transmitere la oameni, unde este cunoscută ca noua variantă a bolii Creutzfeldt-Jakob (vCJD). Această afecțiune este similară cu ESB și apare atunci când o persoană consumă țesuturi infectate cu prioni de la bovine. vCJD este de asemenea fatală și nu există tratament cunoscut.

Măsuri de control

După recunoașterea ESB în anii '80 și '90, măsuri stricte au fost implementate în multe țări pentru a controla răspândirea bolii. Aceste măsuri includ interdicția folosirii făinii de carne și oase în furajele pentru rumegătoare și programe de supraveghere pentru depistarea și eliminarea bovinelor afectate. De asemenea, s-a pus accentul pe îmbunătățirea practicilor de procesare a alimentelor pentru a preveni contaminarea.

În prezent, datorită acestor măsuri stricte, incidența ESB a scăzut semnificativ la nivel global.