Alergia la frig, simptome, cauze, tratament

Alergia la frig, cunoscută și sub numele de reacție alergică la frig sau urticarie la frig, este o reacție a pielii la expunerea la temperaturi scăzute, apă rece sau vånt rece. Este o formă de urticarie fizică, caracterizată prin eliberarea de histamină și apariția de erupții pe piele ca răspuns la anumiți stimuli fizici.

Simptome: Simptomele alergiei la frig pot include:

  1. Urticarie (erupții roșii, måncărime și umflate) pe zonele de piele expuse la frig.
  2. Umflături ale måinilor la contactul cu obiecte reci.
  3. Roșeața și umflarea feței sau a altor zone ale pielii după expunerea la våntul rece.
  4. Måncărime sau senzație de arsură pe piele.
  5. În cazuri severe, expunerea la frig poate declanșa reacții sistematice, cum ar fi dificultăți de respirație, accelerarea ritmului cardiac sau chiar anafilaxie.

Cauze: Mecanismul exact al reacției alergice la frig nu este pe deplin înțeles. Se știe că expunerea pielii la frig provoacă eliberarea de histamină și alte substanțe chimice, care pot declanșa simptomele.

Diagnostic: Diagnosticul se bazează pe istoricul pacientului și pe testul de provocare cu frig. În acest test, o zonă a pielii este expusă la frig (de exemplu, prin aplicarea unui cub de gheață) și se urmărește reacția pielii.

Tratament:

  1. Evitarea expunerii la frig: purtarea de haine adecvate în zilele reci, evitarea băilor reci și a băuturilor reci.
  2. Antihistaminice: medicamentele antihistaminice pot fi prescrise pentru a reduce simptomele alergiei la frig. Acestea blochează efectul histaminei, care este eliberată în reacție la frig.
  3. Autoinjector cu epinefrină (adrenalină): Persoanele cu reacții severe pot fi sfătuite să poarte un autoinjector cu epinefrină pentru a trata potențialele reacții anafilactice.

Prevenție: Purtarea hainelor calde și impermeabile în zilele reci și våntoase, evitarea consumului de alimente sau băuturi foarte reci și testarea apei înainte de a intra în ea (cum ar fi în piscină sau la mare) pot ajuta la prevenirea simptomelor.

Dacă bănuiți că aveți alergie la frig, este important să consultați un dermatolog sau un alergolog pentru diagnostic și sfaturi adecvate.