Alergia la penicilină, simptome, cauze, tratament

Alergia la penicilină este o reacție adversă a sistemului imunitar la antibioticele care conțin penicilină. Penicilina este o clasă de antibiotice utilizată pe scară largă și include medicamente precum penicilina V, penicilina G, amoxicilina și ampicilina, printre altele.

Simptome: Reacțiile alergice la penicilină pot varia de la ușoare la severe. Simptomele pot include:

 1. Erupții cutanate sau urticarie.
 2. Strănut sau congestie nazală.
 3. Mâncărime sau roșeață a ochilor.
 4. Tuse sau respirație șuierătoare.
 5. Edem angioneurotic (umflături sub piele, adesea în jurul ochilor și buzelor).
 6. Dureri abdominale, diaree sau vărsături.
 7. Anafilaxie - o reacție alergică gravă și potențial fatală care necesită intervenție medicală imediată și se poate manifesta prin dificultăți de respirație, scăderea tensiunii arteriale și pierderea conștienței.

Cauze: Organismul percepe în mod eronat penicilina ca fiind o substanță dăunătoare și reacționează producând anticorpi specifici. Cu toate acestea, nu toate reacțiile adverse la penicilină sunt rezultatul unei alergii veritabile.

Diagnostic: Dacă se suspectează o alergie la penicilină, alergologul poate recomanda teste cutanate. Un rezultat pozitiv la testul cutanat indică probabil o alergie la penicilină, în timp ce un rezultat negativ indică o probabilitate foarte scăzută de reacție alergică la administrarea de penicilină.

Tratament:

 1. Evitarea penicilinei: Dacă sunteți diagnosticat cu alergie la penicilină, trebuie să evitați medicamentele care conțin penicilină și să purtați un brățară medicală care indică alergia.
 2. Tratament pentru reacții ușoare: Antihistaminicele pot ajuta la ameliorarea simptomelor ușoare de alergie.
 3. Tratament pentru reacții severe: Anafilaxia este o urgență medicală care necesită tratament imediat cu epinefrină (adrenalină), de obicei administrată prin injecție auto-injectabilă.

Prevenție:

 • Informați întotdeauna furnizorii de servicii medicale despre orice reacție adversă la penicilină sau la alte medicamente.
 • Considerați purtarea unui brățară sau a unui pandantiv medical care să indice alergia.

Este important să înțelegeți diferența dintre o alergie veritabilă la penicilină și intoleranța sau reacțiile adverse nespecifice. Multe persoane care au fost etichetate ca fiind alergice la penicilină în trecut nu au de fapt o alergie veritabilă atunci când sunt testate corect. Dacă aveți îndoieli, discutați cu un alergolog pentru a clarifica situația.