Alergia la latex, simptome, cauze, tratament

Alergia la latex se referă la o reacție alergică la proteinele din latexul natural, material derivat din seva arborelui de cauciuc. Este important de menționat că nu toată lumea care are o reacție nedorită la latex are o alergie veritabilă; unele persoane pot avea dermatită de contact, care este o reacție la substanțele chimice adăugate în procesul de fabricație a latexului.

Simptome: Simptomele alergiei la latex pot varia de la ușoare la severe și pot include:

 1. Urticarie, måncărime sau erupții cutanate.
 2. Umflături ale pielii sau mucoaselor.
 3. Strănut, congestie nazală sau ochi roșii și lacrimoși.
 4. Dificultăți de respirație, șuierături sau tuse.
 5. Anafilaxie, o reacție alergică gravă care poate fi fatală și care poate include dificultăți de respirație, scăderea tensiunii arteriale și pierderea cunoștinței.

Cauze: Persoanele cu alergie la latex reacționează la proteinele specifice din latex. Existența unei alergii la latex este mai frecventă în råndul anumitor grupuri de persoane, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele care au avut multe intervenții chirurgicale, deoarece acestea pot fi expuse mai frecvent la produse din latex.

Diagnostic:

 1. Istoric medical: Discutarea simptomelor și a expunerii la latex.
 2. Test cutanat: Se aplică o mică cantitate de extract de latex pe piele pentru a vedea dacă apare o reacție.
 3. Teste de sånge: Acestea măsoară prezența anticorpilor specifici latexului.

Tratament:

 1. Evitarea latexului: Cea mai eficientă metodă de prevenire a reacțiilor alergice la latex este evitarea completă a contactului cu acesta.
 2. Medicamente: Antihistaminicele pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergice. În cazul reacțiilor severe, epinefrina (adrenalină) trebuie administrată cåt mai repede posibil.
 3. Autoinjector cu epinefrină: Persoanele cu reacții severe la latex ar trebui să poarte întotdeauna un autoinjector cu epinefrină.

Prevenție:

 • Folosiți produse fără latex sau cu un conținut scăzut de latex.
 • Informați personalul medical sau stomatologic despre alergia dvs. la latex.
 • Purtarea unei brățări medicale de identificare poate fi utilă pentru a alerta alții despre alergia dvs.

Dacă suspectați că aveți o alergie la latex, este esențial să vă adresați unui alergolog pentru un diagnostic corect și pentru sfaturi privind managementul și tratamentul adecvat.