Acrocianoza, simptome, cauze, tratament

Acrocianoza este o afecțiune caracterizată prin discolorație albastru-închisă sau purpurie a extremităților (mâini, picioare, nas, urechi) cauzată de vasoconstricția persistentă a vaselor sanguine mici și a capilarelor. Este de obicei inofensivă și este mai frecventă la femei și la tineri.

Cauze și Factori de Risc:

Cauza exactă a acrocianozei nu este bine înțeleasă. Se crede că este legată de spasmele vasculare sau de vasoconstricție exagerată în răspuns la temperaturi reci sau la stres. Unele boli sau afecțiuni pot agrava acrocianoza, cum ar fi tulburările de coagulare sanguină sau anumite afecțiuni cardiace congenitale.

Simptome:

Simptomele acrocianozei includ:

  • Discolorație Albastru-Închisă sau Purpurie: A extremităților precum mâini, degete, nas, urechi și, uneori, picioare.
  • Rece la Atingere: Zonele afectate pot fi reci la atingere.
  • Transpirație Excesivă: În zonele afectate.
  • Absența Durerii sau Ulcerațiilor: Spre deosebire de alte afecțiuni de circulație.

Diagnostic:

Acrocianoza este de obicei diagnosticată clinic pe baza simptomelor și a examinării fizice. Alte teste pot fi efectuate pentru a exclude alte cauze de discolorație a pielii, cum ar fi cianoza, Raynaud's disease sau vene varicoase. Examinările de sânge, angiografia sau Doppler-ul vascular pot fi utilizate pentru a evalua circulația sanguină în zonele afectate.

Tratament și Management:

Tratamentul poate fi adesea de suport și se concentrează pe protejarea extremităților de frig. În momentul de față, nu există un tratament curativ specific pentru acrocianoză, și managementul se concentrează în principal pe reducerea simptomelor și pe evitarea declanșatorilor. De exemplu:

  • Evitarea expunerii la frig și protejarea extremităților cu îmbrăcăminte călduroasă.
  • Renunțarea la fumat, dacă este cazul, deoarece fumatul poate agrava simptomele.
  • Managementul stresului, deoarece stresul poate agrava vasoconstricția.

Deși acrocianoza poate fi incomodă și vizibilă, nu este de obicei periculoasă și nu cauzează daune permanente țesutului.