Ulcerul perforat, simptome, cauze, tratament

Ulcerul perforat este o complicație gravă a ulcerului gastric sau duodenal în care peretele stomacului sau al intestinului subțire este perforat, ceea ce duce la scurgerea conținutului gastric sau intestinal în cavitatea abdominală. Aceasta este o urgență medicală și necesită intervenție imediată. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratamentul ulcerului perforat:

Simptome:

Simptomele ulcerului perforat pot apărea brusc și pot include:

 1. Durere abdominală severă: Durerea abdominală este intensă și poate fi localizată în partea superioară a abdomenului. Aceasta poate iradia către spate sau umăr și poate fi continuă.

 2. Greață și vărsături: Greața și vărsăturile pot apărea, dar pot oferi doar o ușurare temporară a durerii.

 3. Abdomen rigid și sensibil la atingere: Abdomenul devine dur și rigid la atingere, ceea ce poate indica peritonită (inflamația peritoneului, membrana care acoperă organele abdominale).

 4. Tahicardie: Ritmul cardiac crește, ceea ce poate indica o reacție a organismului la durere și stres.

 5. Scăderea tensiunii arteriale: Pacienții pot prezenta tensiune arterială scăzută, iar în cazurile severe, pot apărea semne de șoc.

Cauze:

Principala cauză a ulcerului perforat este prezența unui ulcer gastric sau duodenal care s-a agravat. Ulcerele pot fi cauzate de:

 1. Infecția cu Helicobacter pylori: Această bacterie poate contribui la dezvoltarea ulceralor.

 2. Utilizarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): AINS-urile pot irita mucoasa gastrică și duodenală, crescånd riscul de ulcere.

 3. Consumul cronic de alcool: Alcoolul poate agrava ulcerele existente.

 4. Stresul cronic: Stresul poate contribui la agravarea ulceralor.

Tratament:

Ulcerele perforate reprezintă o urgență medicală care necesită intervenție chirurgicală imediată. Tratamentul ulcerului perforat implică:

 1. Chirurgie: În timpul intervenției chirurgicale, medicul va repara perforația, va îndepărta țesuturile afectate și poate realiza proceduri pentru a preveni recurența ulcerului. În cazurile severe, pot fi necesare intervenții mai extinse.

 2. Antibiotice: Dacă se constată că infecția cu Helicobacter pylori este cauza ulceralor, pot fi administrate antibiotice pentru tratamentul infecției.

 3. Tratament pentru ulcer: După intervenția chirurgicală, tratamentul pentru ulcer va fi continuat pentru a permite vindecarea și prevenirea recurențelor.

Este esențial să căutați asistență medicală de urgență dacă prezentați simptome sugestive de ulcer perforat. Diagnosticul și tratamentul timpurii pot salva viața pacientului și pot preveni complicații grave, cum ar fi peritonita sau sepsis.