Ulcerele intestinului subtire si gros, simptome, cauze, tratament

Ulcerele intestinului subțire și gros sunt leziuni sau plăgi deschise care se formează pe mucoasa sau peretele intestinului subțire sau gros. Aceste ulcere pot fi cauzate de mai multe afecțiuni, inclusiv boli inflamatorii intestinale, infecții, leziuni sau alte afecțiuni subiacente. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratamentul ulceralor intestinului subțire și gros:

Simptome:

Simptomele ulceralor intestinului subțire și gros pot varia în funcție de localizarea și cauza ulcerei, dar pot include:

 1. Dureri abdominale: Durerea abdominală este un simptom comun și poate varia de la ușoară la severă.

 2. Sångerare: Ulcerele pot sångera, ceea ce poate duce la sånge în scaun sau fecale negre.

 3. Diaree: Diareea persistentă sau recurentă poate fi un simptom.

 4. Pierdere în greutate: Ulcerele pot interfera cu absorbția nutrienților din intestin, ducånd la pierderea în greutate.

 5. Febra: În cazul infecțiilor care cauzează ulcere, febra poate apărea.

 6. Greață și vărsături: Aceste simptome pot apărea, în special în cazul afecțiunilor subiacente, cum ar fi boli inflamatorii intestinale.

Cauze:

Cauzele ulceralor intestinului subțire și gros pot fi variate, și pot include:

 1. Boala inflamatorie intestinală (BII): Cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, care pot provoca ulcere pe mucoasa intestinală.

 2. Infecții: Infecțiile bacteriene, virale sau parazitare pot duce la ulcere intestinale.

 3. Ischemia intestinală: Reducerea fluxului de sånge către intestin poate provoca ulcere.

 4. Afecțiuni autoimune: Cum ar fi vasculita sau lupusul, care pot afecta vasele de sånge din intestin.

 5. Stresul și leziunile: În cazuri rare, stresul sau leziunile pot provoca ulcere intestinale.

Tratament:

Tratamentul ulceralor intestinului subțire și gros depinde de cauza ulcerei și de simptomele pacientului. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Medicație: Pentru a trata infecțiile, a reduce inflamația și a controla simptomele.

 2. Schimbări în alimentație: Pentru a evita alimentele care pot agrava simptomele și pentru a ajuta la vindecarea ulcerei.

 3. Intervenție chirurgicală: În cazuri severe sau complicate, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea părții afectate a intestinului sau pentru a trata alte afecțiuni subiacente.

Este important să consultați un medic dacă prezentați simptome sugestive de ulcere intestinale, deoarece diagnosticul și tratamentul timpurii pot ajuta la prevenirea complicațiilor și la ameliorarea calității vieții.