Volvulusul intestinului subtire, simptome, cauze, tratament

Volvulusul intestinului subțire este o afecțiune în care o bucată a intestinului subțire se rotește în jurul axei sale, blocând fluxul alimentar și sângerarea. Aceasta este o urgență medicală și necesită intervenție imediată. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratamentul volvulusului intestinului subțire:

Simptome:

Simptomele volvulusului intestinului subțire pot varia în funcție de severitatea și durata obstrucției, dar pot include:

 1. Durere abdominală severă: Durerea abdominală este un simptom principal și poate fi intensă, în special în jurul burții.

 2. Vărsături: Pacienții pot prezenta vărsături recurente, dar nu pot elimina conținutul intestinal din cauza obstrucției.

 3. Greață: Senzația de greață este comună, dar pacienții nu pot să elimine greața prin vărsături.

 4. Distensie abdominală: Abdomenul se poate umfla din cauza acumulării de gaze și lichide în intestin.

 5. Imposibilitatea de a trece gaze sau scaun: Pacienții pot prezenta imposibilitatea de a elimina gaze sau scaun din intestin din cauza obstrucției.

 6. Tensiune arterială scăzută și tahicardie: În cazurile severe, volvulusul intestinului subțire poate duce la scăderea tensiunii arteriale și la creșterea ritmului cardiac.

Cauze:

Cauzele volvulusului intestinului subțire pot include:

 1. Anatomie anormală: Unele persoane se nasc cu o anatomie intestinală care le predispune la volvulus.

 2. Aderențe postoperatorii: După o intervenție chirurgicală anterioară la nivelul abdomenului, pot apărea aderențe care pot determina rotația intestinului subțire.

 3. Hernii: Herniile strangulate pot duce la volvulusul intestinului subțire.

 4. Tumori sau leziuni: Prezența tumorilor sau a altor leziuni în zona abdominală poate provoca volvulus.

Tratament:

Volvulusul intestinului subțire reprezintă o urgență medicală și necesită intervenție imediată. Tratamentul implică:

 1. Detorsionarea chirurgicală: Prin chirurgie, intestinul este rotit în poziția corectă și fixat pentru a preveni reapariția volvulusului.

 2. Rezolvarea obstrucției: În timpul intervenției chirurgicale, chirurgul poate elimina orice obstrucție sau leziuni care pot contribui la volvulus.

 3. Stabilizarea pacientului: Pacientul poate necesita tratament pentru a menține tensiunea arterială și ritmul cardiac în limite normale.

Este important ca volvulusul intestinului subțire să fie tratat cât mai rapid posibil pentru a preveni complicațiile grave, cum ar fi necroza (moartea) țesuturilor intestinale sau infecția. Diagnosticul și tratamentul timpurii pot îmbunătăți prognosticul pacientului.