Volvulusul vezicii biliare, simptome, cauze, tratament

Volvulusul vezicii biliare este o afecțiune rară în care vezica biliară se rotește în jurul axei sale, provocånd obstrucție biliară și, potențial, sångerare și inflamație. Aceasta este o urgență medicală și necesită intervenție imediată. Iată mai multe detalii despre simptome, cauze și tratamentul volvulusului vezicii biliare:

Simptome:

Simptomele volvulusului vezicii biliare pot varia în funcție de severitatea obstrucției și pot include:

 1. Durere abdominală severă: Durerea abdominală este un simptom principal și poate fi localizată în partea dreaptă superioară a abdomenului. Durerea poate fi intensă și constantă.

 2. Greață: Pacienții pot prezenta senzația de greață, care poate fi însoțită de vărsături.

 3. Gonflarea abdomenului: Abdomenul se poate umfla din cauza acumulării de gaze și lichide.

 4. Icter: În cazurile severe, obstrucția vezicii biliare poate determina eliberarea bilirubinei în sånge, ceea ce poate provoca icter (colorarea galbenă a pielii și a ochilor).

 5. Febra: Infecția poate apărea ca o complicație a volvulusului vezicii biliare, și pacienții pot dezvolta febră.

Cauze:

Cauzele volvulusului vezicii biliare nu sunt complet înțelese, dar pot include:

 1. Anatomie anormală: Unele persoane pot avea o vezică biliară mai mobilă sau mai puțin ancorată în poziția sa normală, ceea ce poate facilita rotirea.

 2. Aderețe sau leziuni: Aderețele sau leziunile în zona vezicii biliare pot provoca mișcări anormale ale vezicii, favorizånd volvulusul.

 3. Traumatism abdominal: Traumatismele abdominale pot contribui la volvulus.

Tratament:

Volvulusul vezicii biliare reprezintă o urgență medicală și necesită intervenție chirurgicală imediată. Tratamentul implică:

 1. Detorsionarea chirurgicală: Prin intervenția chirurgicală, vezica biliară este rotită în poziția corectă și fixată pentru a preveni reapariția volvulusului.

 2. Rezolvarea obstrucției: În timpul intervenției chirurgicale, chirurgul poate elimina orice obstrucție sau leziuni care pot contribui la volvulus.

 3. Stabilizarea pacientului: Pacientul poate necesita tratament pentru a menține tensiunea arterială și ritmul cardiac în limite normale.

Este esențial ca volvulusul vezicii biliare să fie tratat cåt mai rapid posibil pentru a preveni complicații grave, cum ar fi necroza (moartea) țesuturilor vezicii biliare sau infecția. Diagnosticul și tratamentul timpurii pot îmbunătăți prognosticul pacientului.