Ce este Vitamina B9 (Acidul Folic)?
Folatul, cunoscut și sub denumirea de vitamina B9, este o vitamină importantă, solubilă în apă, care joacă un rol în multe aspecte ale sănătății. Ajută la diviziunea celulară și ajută la formarea de noi celule sanguine prin copierea și crearea ADN-ului.
De asemenea, ajută organismul să folosească vitamina B12, precum și anumiți aminoacizi. Folatul se găsește în mod natural în surse alimentare precum fructele, legumele și leguminoasele. Acidul folic, pe de altă parte, este forma sintetică de acid folic și poate fi luat sub formă de supliment sau găsit în articole fortificate, cum ar fi făină îmbogățită, paste, cereale, pâine și orez.
Cercetările indică faptul că o deficiență de folat poate avea consecințe grave, inclusiv oboseală, răni dureroase la nivelul gurii și chiar un risc crescut de malformații congenitale - cum ar fi probleme cardiace, defecte ale tubului neural, spina bifida și anencefalie. Studiile sugerează, de asemenea, că acidul folic este asociat cu o funcție cognitivă îmbunătățită și cu protecție împotriva depresiei și a bolii Alzheimer. De asemenea, poate ajuta la susținerea oaselor puternice, la reducerea simptomelor sindromului picioarelor neliniştite și la promovarea sănătăţii sistemului nervos.
Beneficiile Vitaminei B9 (Acidului Folic)
1. Promovează o sarcină sănătoasă
Datorită implicării sale în sinteza ADN-ului și a reacțiilor enzimatice importante, acidul folic este o componentă critică a dietei de sarcină. În timpul sarcinii, necesarul de acid folic crește chiar și pentru a ajuta la susținerea creșterii și dezvoltării fetale.
De fapt, mulți profesioniști din domeniul sănătății chiar recomandă să începeți suplimentarea sau să consumați mai multe alimente cu acid folic înainte de sarcină pentru a preveni malformațiile congenitale. Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale folatului este capacitatea sa de a reduce riscul de defecte ale tubului neural care pot afecta creierul, coloana vertebrală sau măduva spinării.
2. Poate reduce riscul de cancer
Cercetările emergente arată că acidul folic ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, astfel, indică faptul că menținerea nivelurilor adecvate de acid folic sau creșterea aportului de folat din surse alimentare și suplimentarea ar putea reduce riscul de cancer pancreatic și cancer de sân. Alte studii au descoperit că aportul de folați ar putea fi asociat și cu un risc mai mic de cancer colorectal, esofagian și ovarian.
3. Sprijină sănătatea inimii
Studiile arată că acidul folic susține sănătatea inimii și ar putea ajuta la reducerea riscului de boli de inimă. Nivelurile mai mari de folat sunt legate de niveluri mai scăzute de homocisteină, un tip de aminoacid care poate contribui la formarea cheagurilor de sânge și poate determina îngustarea și întărirea arterelor.
4. Sustine sanatatea oaselor
Pe lângă faptul că sunt asociate cu un risc mai mare de boli de inimă, nivelurile crescute de homocisteină pot afecta, de asemenea, sănătatea oaselor. Studiile arată că acidul folic poate scădea nivelul de homocisteină și poate influența rata metabolismului osos pentru a promova o sănătate mai bună a oaselor.
5. Îmbunătățește funcția cognitivă
Nivelurile scăzute de acid folic, împreună cu alte vitamine B, cum ar fi vitamina B12, au fost asociate cu declinul cognitiv și demența. Un studiu din 2016 a concluzionat că suplimentarea cu acid folic a reușit să îmbunătățească eficient funcția cognitivă la adulții în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare.
6. Reduce simptomele sindromului picioarelor nelinistite
Sindromul picioarelor nelinistite este o afectiune caracterizata prin nevoia de a misca picioarele, mai ales noaptea. În timp ce oricine poate fi afectat de sindromul picioarelor neliniştite, femeile însărcinate sunt mai predispuse la dezvoltarea acestei afecţiuni. Studiile arată că nivelurile scăzute de acid folic pot fi asociate cu dezvoltarea sindromului picioarelor neliniştite, în special în timpul sarcinii.