Ce este vitamina E?
Vitamina E este un compus solubil în grăsimi care acționează și ca un antioxidant. Există opt forme chimice diferite de vitamina E, inclusiv tocoferoli și tocotrienoli. Cu toate acestea, alfa-tocoferol este singura formă care este utilizată de corpul uman.
Vitamina E este disponibilă în multe suplimente, fie singură, fie combinată cu alți nutrienți. Este, de asemenea, disponibil în multe surse alimentare, cum ar fi nuci, semințe și uleiuri vegetale. Unele dintre cele mai bune surse de vitamina E dietetică includ:
- Ulei de germeni de grau;
- Seminte de floarea soarelui;
- Migdale;
- Ulei de floarea soarelui;
- Ulei de șofrănel;
- Alune de padure.
Deși deficiența de vitamina E este rară, aceasta poate apărea din cauza anumitor tulburări sau anomalii genetice care afectează absorbția grăsimilor sau transportul vitaminei E.
Beneficii ale vitaminei E
1. Ajuta la protejarea inimii
Este bine înțeles că vitamina E are proprietăți antiinflamatorii, aceasta aduce beneficii endoteliului sau căptușeala interioară a vaselor de sånge și poate ajuta la scăderea formării plăcii în artere.
2. Promoveaza sănătatea creierului
Vitamina E are proprietăți neuroprotectoare și ar putea ajuta la creșterea fluxului sanguin către creier, permițåndu-i să primească mai mult oxigen și nutrienți.
3. Susține vederea sănătoasă
Vitamina E poate fi benefică pentru degenerescenta maculară legată de vårstă, care este principala cauză a pierderii vederii în råndul adulților în vårstă, împreună cu zincul, poate încetini de fapt progresia bolii.
4. Ar putea îmbunătăți inflamația și imunitatea
Vitamina E ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Cercetările sugerează că vitamina E joacă un rol cheie în imunitate și poate ajuta la reglarea susceptibilității la anumite afecțiuni infecțioase, poate îmbunătăți funcția celulelor albe din sånge, de asemenea, nivelurile anumitor markeri ai inflamației, inclusiv proteina C reactivă și interleukina-6.
5. Reduce inflamația ficatului
Există unele dovezi puternice care susțin vitamina E pentru boala ficatului gras nealcoolic, o afecțiune care provoacă inflamație și acumularea de grăsime în exces în ficat. La pacienții cu boală hepatică grasă nealcoolică, suplimentarea cu vitamina E a arătat o scădere a inflamației ficatului pe baza analizelor de sånge și a biopsiilor.
O analiză recentă a constatat că suplimentarea cu vitamina E a redus nivelul enzimelor hepatice (care poate fi un indiciu al bolii hepatice) și a îmbunătățit modificările tisulare legate de boala ficatului gras nealcoolic. Un alt studiu a arătat că aportul crescut de vitamina E poate fi legat de un risc redus de a dezvolta boală hepatică grasă nealcoolică la persoanele cu diabet sau care trăiesc cu obezitate.